20 Απριλίου, 2024

Καρδιακός ρυθμός: Πόσοι πρέπει να είναι οι καρδιακοί παλμοί σας ιδανικά;

Ο καρδιακός ρυθμός είναι ένα από τα «ζωτικά σημάδια» ή ο σημαντικότερος δείκτης υγείας στο ανθρώπινο σώμα. Μετρά τον αριθμό των φορών ανά λεπτό που η καρδιά συσπάται ή χτυπάει. Η ταχύτητα του καρδιακού παλμού ποικίλλει ως αποτέλεσμα της σωματικής δραστηριότητας, των απειλών για την ασφάλεια και των συναισθηματικών αντιδράσεων. Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας αναφέρεται στον καρδιακό ρυθμό όταν ένα άτομο είναι χαλαρό. Ενώ ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν εγγυάται ότι ένα άτομο δεν έχει προβλήματα υγείας, είναι ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό
Ο καρδιακός ρυθμός μετρά τον αριθμό των φορών που χτυπά η καρδιά ανά λεπτό.
Μετά την ηλικία των 10 ετών, ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό ενώ ξεκουράζεται.
Η καρδιά επιταχύνει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Υπάρχει ένας συνιστώμενος μέγιστος καρδιακός ρυθμός που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.
Δεν είναι μόνο η ταχύτητα του καρδιακού ρυθμού που είναι σημαντική. Ο ρυθμός του καρδιακού παλμού είναι επίσης καθοριστικός και ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής κατάστασης υγείας.
Ένας στους τέσσερις θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει ως αποτέλεσμα καρδιακών παθήσεων. Η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών επιπλοκών.

Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας
Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν ο καρδιακός σας ρυθμός βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους. Εάν ασθένεια ή τραυματισμός εξασθενίσει την καρδιά, τα όργανα δεν θα λάβουν αρκετό αίμα για να λειτουργήσουν κανονικά. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) δημοσίευσαν μια λίστα με τους φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς ηρεμίας. Ο καρδιακός ρυθμός γίνεται σταδιακά πιο αργός καθώς ένα άτομο προχωρά στην παιδική ηλικία προς την εφηβεία. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας για ενήλικες ηλικίας άνω των 10 ετών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων, είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό (bpm). Οι υψηλά προπονημένοι αθλητές μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία κάτω από 60 bpm, μερικές φορές φτάνοντας τους 40 bpm.

Ακολουθεί ένας πίνακας φυσιολογικών καρδιακών παλμών ηρεμίας σε διαφορετικές ηλικίες σύμφωνα με το NIH:

Ηλικία / Φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (bpm)
Έως 1 μήνας / 70 έως 190
Από 1 έως 11 μήνες / 80 έως 160
Από 1 έως 2 ετών / 80 έως 130
Από 3 έως 4 ετών / 80 έως 120
Από 5 έως 6 ετών / 75 έως 115
Από 7 έως 9 ετών / 70 έως 110
Πάνω από 10 χρόνια / 60 έως 100

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να ποικίλλει εντός αυτού του φυσιολογικού εύρους. Θα αυξηθεί ως απόκριση σε μια ποικιλία αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της θερμοκρασίας του σώματος, των συναισθηματικών ερεθισμάτων και της θέσης του σώματος, όπως για λίγο μετά από γρήγορη όρθια στάση.

Δώστε προσοχή στους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης
Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν προπονείστε για φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στην καρδιά. Ωστόσο, ένα άτομο χρειάζεται να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός ενώ ασκείται για να παρέχει περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια για το υπόλοιπο σώμα. Ενώ ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται ως αποτέλεσμα της φυσικής δραστηριότητας, μια συνολική μείωση του καρδιακού ρυθμού στόχου είναι δυνατή με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά εργάζεται λιγότερο για να μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική. Η καρδιαγγειακή προπόνηση στοχεύει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού στόχου. Ο ιδανικός στόχος καρδιακών παλμών μειώνεται με την ηλικία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός. Αυτό δείχνει την πλήρη ικανότητα της καρδιάς, και συνήθως επιτυγχάνεται μέσω άσκησης υψηλής έντασης.

madata.gr