24 Ιουνίου, 2024

Καναδάς: Τι αποκαλύπτει κορυφαίος επιστήμονας για τη μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους

Ένας κορυφαίος επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι του απαγορεύτηκε να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία Νιου Μπράνσγουικ και δήλωσε ότι φοβάται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι που πάσχουν από την πάθηση αυτή παρουσιάζουν ανεξήγητα νευρολογικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, ο διακεκριμένος μικροβιολόγος Μάικλ Κούλθαρτ αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξε με συνάδελφό του, δύο χρόνια αφότου η επαρχία ολοκλήρωσε την έρευνά της για μια πιθανή εστία κρουσμάτων.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι στο Νιου Μπράνσγουικ όντως συμβαίνει κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μόνο νευρολόγου», έγραψε ο Κούλθαρτ. «Μερικές περιπτώσεις μπορεί όντως να εξηγούνται, αλλά είναι πάρα πολλές- πάνω από 200» πρόσθεσε.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob). Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα. Ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν έντονη σιελόρροια ενώ άλλοι ένιωθαν ότι περπατούσαν έντομα στο δέρμα τους. Ένα χρόνο αργότερα, μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι οι ασθενείς αυτοί είχε πιθανότατα λάβει λανθασμένη διάγνωση και στην παργματικότητα έπασχαν από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια. Τώρα, έχουν έρθει στο φως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι αξιωματούχοι υγείας μπορεί να μπλόκαραν σκόπιμα τις έρευνες για άλλες πιθανές αιτίες και συγκεκριμένα, την έκθεση σε τοξικά φυτοφάρμακα.

Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και είδε ο Guardian, αφηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία καθώς δείχνουν ότι οι ανώτεροι ερευνητές της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία – και τα εξουθενωτικά συμπτώματα – μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που πλήττει δυσανάλογα τους νέους ανθρώπους. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα κρούσματα χρονολογούνται από το 2015 και αφορούν άτομα ηλικίας 18 έως 84 ετών, δεκάδες εκ των οποίων ήταν υγιείς πριν προσβληθούν από τη μυστηριώδη ασθένεια.

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριο του 2023, ο Κούλθαρτ, ο οποίος διετέλεσε ομοσπονδιακός επικεφαλής στην έρευνα του 2021 σχετικά με την ασθένεια στο Νιου Μπράνσγουικ, δήλωσε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

Σε ένα από τα μηνύματα, ο βετεράνος επιστήμονας που σήμερα είναι επικεφαλής του συστήματος επιτήρησης της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ του Καναδά, έγραψε ότι πιστεύει πως η έκθεση σε κάποιο στοιχείο ή έναν συνδυασμό στοιχείων στο περιβάλλον πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια σειρά νευροεκφυλιστικών συνδρόμων, με τους ανθρώπους να είναι επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Η ερευνητική επιτροπή, μαζί με τις τοπικές αρχές, αμφισβήτησε την έρευνα του νευρολόγου Άλιερ Μαρέρο, ο οποίος μαζί με τον Κούλθαρτ εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα το 2019. Τον Μάρτιο του 2023, ο Δρ. Μαρέρο ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να κάνει περιβαλλοντικές δοκιμές, οι οποίες πίστευε ότι θα αποδείκνυαν ότι για την ασθένεια ευθύνεται το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, το οποίο χρησιμοποιούν τακτικά οι δασικές εταιρείες για τον περιορισμό της ανάπτυξης ανεπιθύμητων φυτών γύρω από καλλιέργειες.

Ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύπλοκο και ότι οι πολιτικοί έχουν βρει ένα «παραθυράκι» για να υποστηρίξουν ότι δεν συμβαίνει «τίποτα συγκεκριμένο».

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που θεωρούμε ύποπτα για πραϊονική νόσο», έγραψε.

Αντίγραφα των μηνυμάτων αυτών εστάλησαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές αν έγινε κάποια ενέργεια.

«Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα, προσθέτοντας ότι από τότε που η επαρχία ολοκλήρωσε την έρευνά της, δεν έχει λάβει καμία βοήθεια, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματά της έχουν επιδεινωθεί.

Η γυναίκα υποφέρει από τρέμουλο και κακό συντονισμό των μυών, ενώ επιδεινώνεται η όραση και η μνήμη της.

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα», δήλωσε η ασθενής.

ΠΗΓΗ: Guardian, Daily Mail