24 Απριλίου, 2024

Καλάθι του νοικοκυριού: Δημοσιεύθηκαν οι νέες λίστες προϊόντων – Με αυξομειώσεις οι τιμές

Η ακρίβεια έχει επιδοθεί σε ράλι χωρίς φρένα… οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης και μόνο οι τιμές της ενέργειας κατεβάζουν ταχύτητα λόγω των επιδοτήσεων. Το καλάθι του νοικοκυριού μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα με άλλα προϊόντα να αυξάνουν και άλλα να μειώνουν τις τιμές τους και τους καταναλωτές να συνεχίζουν το σαφάρι για τα φθηνότερα εντός ή εκτός καλαθιού.

Τι προβλέπει η τροπολογία για το καλάθι του νοικοκυριού

Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σχετικά με τη επάρκεια και τη σήμανση των προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

‘Αρθρο 1

Διασφάλιση της επάρκειας και της επαρκούς σήμανσης των προϊόντων που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών προϊόντων «Καλάθι του νοικοκυριού» – Προσθήκη παρ. 2 α στο άρθρο 87 του ν. 4986/2022

Στο άρθρο 87 του ν. 4986/2022 (Α’ 204), προστίθεται παρ. 2α ως εξής:

«2α. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6.».

Με αυξομειώσεις στις τιμές προϊόντων 

Δεύτερη εβδομάδα του νέου μέτρου για το καλάθι του νοικοκυριού, με μικρές αλλαγές τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στις τιμές. Νέα θέση στη σήμανση, τροπολογία για να διορθωθούν λάθη και αστοχίες, με τους καταναλωτές να αναζητούν τις καλύτερες προσφορές.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ από χθες προχώρησαν σε νέες λίστες προϊόντων οι οποίες αναρτήθηκαν στο e-καταναλωτής για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να κάνουν σύγκριση τιμών. Από 120 έως 180 ευρώ είναι η συνολική αξία των προϊόντων στα 14 καλάθια των σούπερ μάρκετ.

Νέες λίστες προϊόντων στο «καλάθι νοικοκυριού» ανακοινώνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνοντας και σύγκριση τιμών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καθώς αρκετά προϊόντα έχουν εξαντληθεί και έχουν αντικατασταθεί από διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων που πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές.

Από τα 644 προϊόντα που είχε το καλάθι τη περασμένη βδομάδα τα 541 διατήρησαν ίδια τιμή και αυτή την εβδομάδα τα 101 μείωσαν τιμή ενώ δύο από αυτά πήραν αύξηση.

Το 84% των προϊόντων παρέμειναν στην ίδια τιμή
-644 προϊόντα
-541 ίδια τιμή
-101 μειωμένη τιμή
-2 αυξημένη τιμή

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε σήμερα γνωστή αλυσιδα σουπερ μάρκετ. Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν σε πολλά προϊόντα ορατά μειωμένες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το σημαντικό είναι ότι στο σύνολο της αξίας του “καλαθιού” τα περισσότερα καλάθια στις περισσότερες αλυσίδες αν τα αθροίσετε έχουν μικρότερη τιμή αυτήν την εβδομάδα αποτι είχαν την προηγούμενη» δήλωσε ο υπουργός.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν το πρωτόκολλο θα επιβληθούν πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ με τους ελέγχουν να εντείνονται τις επόμενες ημέρες.

Νέες αυξήσεις  στις τιμές των τροφίμων παρά την πτώση του πληθωρισμού 

Νέες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, παρά την πτώση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο.
Οι ανατιμήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε τρόφιμα όπως γάλα, κρέας, ψάρι, καφές είναι μεγάλες, με αρκετές να ξεπερνούν το 15%.

Πιο αναλυτικά για τον μήνα Οκτώβριο:

– Γαλακτοκομικά, Αυγά, +24,2%

– Ψωμί, +19,3%

– Κρέατα, +17,3%

– Έλαια, Λίπη, +16,6%

– Καφές, Τσάι, +13,4%

– Λαχανικά, +13,2%

Αυξήσεις ωστόσο παρουσιάζονται και σε μια πληθώρα άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως:

– Φυσικό αέριο, +68,4%

– Μεταφορά ταξί, +32,9%

– Πετρέλαιο θέρμανσης, +23,3%

– Ξενοδοχεία, +20,2%

– Κινηματογράφοι, +14,3%

– Είδη νοικοκυριού, +16,1%

– Αυτοκίνητα, +12,3%

– Ηλεκτρισμός, +7,4%

madata.gr