7 Νοεμβρίου, 2024

Καλάθι του νοικοκυριού: Ανακοινώθηκαν τα νέα 50 προϊόντα – Νέα σήμανση και αλλαγές

Δόθηκαν στην δημοσιότητα οι αλλαγές στο «Καλάθι», για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές. Πάντως, την ίδια ώρα, οι προμηθευτές στέλνουν τιμοκαταλόγους με αυξήσεις στα σούπερ-μάρκετ.

Νέα λίστα, νέες τιμές και νέοι κανόνες στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι καταναλωτές όμως βλέπουν τις τιμές να καλπάζουν και τον λογαριασμό να φουσκώνει».

Από σήμερα Τετάρτη:

– Υποχρεωτική σήμανση προϊόντων στα διαφημιστικά φυλλάδια

– Υποχρεωτικά καρτελάκια, έγχρωμα, διαστάσεων 8Χ8 εκ στα ράφια (από 1/12)

– Απαγορεύεται η χρήση της σήμανσης σε προϊόντα εκτός λίστας και σουπερμάρκετ που δε συμμετέχουν στο καλάθι

– Επιβάλλεται να υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Αν τελειώσει το απόθεμα πρέπει σε δύο ημέρες να μπει νέο προϊόν ή να αντικατασταθεί σε όλα τα καταστήματα

– «Κόφτης» στην αντικατάσταση του προϊόντος της λίστας. Αν αλλάξει πάνω από μία φορά επιβάλλεται πρόστιμο.

Πιο ακριβά στην Ελλάδα
Έρευνα που συγκρίνει το κόστος του σουπερμάρκετ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνει πως η κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική.

Στο ίδιο καλάθι 19 προϊόντων της Numbeo (σε μέσες τιμές), ανάμεσά τους γάλα, τυριά, κρέας, φρούτα, ψωμί κτλ, ο Έλληνας καλείται να πληρώσει 54,3 ευρώ με κατώτατο μισθό τα 755 ευρώ τον μήνα, όταν ο Γερμανός πληρώνει 59,59 ευρώ (με κατώτατο μισθό τα 1.621 ευρώ), ενώ ο Ισπανός με κατώτατο μισθό 1.126 ευρώ για το ίδιο καλάθι πληρώνει 50,87 ευρώ και ο Πορτογάλος με 823 ευρώ κατώτατο μισθό πληρώνει 43,26 ευρώ.

Πιο φτηνά πιο… μακριά
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές δεν χρειάζονται τη σύγκριση με την Ευρώπη για να καταλάβουν το αδιέξοδο που βρίσκονται, αφού βλέπουν πως στη μάχη της ακρίβειας είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να βγει κανείς κερδισμένος από τα σουπερμάρκετ.

Ακόμα και αν σε μια πρώτη ματιά, τα σουπερμάρκετ μοιάζουν, κάποια, να έχουν πολύ φτηνότερες τιμές από άλλα, αλλά στο τέλος αν κάποιος αγοράσει όλα τα προϊόντα από ένα κατάστημα και κάποιος άλλος από άλλο κατάστημα, άλλης αλυσίδας, το συνολικό ποσό βγαίνει ίδιο

Οι διαφορές είναι στη χειρότερη περίπτωση στο σύνολο 1,2€. Αξίζει όμως κάποιος να ταλαιπωρηθεί και να πάει σε ένα σουπερμάρκετ πιο μακριά ή με μεγαλύτερη ουρά για να γλιτώσει ένα ευρώ;

Από την άλλη, αν κάποιος έχει τον χρόνο και αποφασίσει να πάει σε διαφορετικά σουπερμάρκετ τότε μπορεί να αγοράσει το φτηνότερο.

madata.gr