19 Απριλίου, 2024

Κακοποίηση: Σοκάρουν τα στοιχεία για όσα παιδιά διαμένουν σε δομές φιλοξενίας

Η σκοτεινή πλευρά της «Κιβωτού του Κόσμου» βγαίνει στο φως.

Παιδιά, εργαζόμενοι και εθελοντές συνθέτουν καθημερινά, με συγκλονιστικές μαρτυρίες, το παζλ μιας τρομακτικής καθημερινότητας που κυριαρχούσε ο φόβος.

«Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν ‘ανοίξεις το στόμα σου’, δεν περιγράφεται», λέει θύμα.

«Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι υπήρχε μια αυστηρότητα από κάποιες κυρίες που πρόσεχαν τα παιδιά, όχι από όλες. Τιμωρίες, και στα μεγάλα τα παιδιά ευθύνες», αναφέρει πρώην εθελόντρια της οργάνωσης.

Ποιοι & τι γνώριζαν
Τα ερωτήματα καταιγιστικά για το τι γνώριζαν από όσα αποκαλύπτονται όσοι  βρέθηκαν να δραστηριοποιούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Δίπλα στον πατέρα Αντώνιο που εμφανίζεται ως η ψυχή της δομής, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΜΚΟ.

Όπως δήλωσε ωστόσο πρόσφατα στην εκπομπή του MEGA «Μεγάλη Εικόνα», η ίδια είναι στην σκιά και τον πρώτο λόγο έχει ο ιερέας σύζυγός της.

Ενώ η έρευνα για τις καταγγελίες συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, στο επίκεντρο των αρμοδίων βρίσκεται η προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό».

Η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού είχε επισημάνει πριν από τις αποκαλύψεις, μιλώντας σε εκδήλωση για το άβατο των ιδρυμάτων, τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά.

Στοιχεία σοκ
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, από την στιγμή που ένα παιδί θα τοποθετηθεί σε ίδρυμα:

– Έχει 80% πιθανότητες σωματικής κακοποίησης

– 30% πιθανότητες σεξουαλικής κακοποίησης από άλλα παιδιά

-Βρίσκεται εκτεθειμένο σε παραμέληση και σε κακοποιητικούς φροντιστές

Σοκάρουν και τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το πρώτο δεκάμηνο του έτους.

Καθημερινά, χειριζόταν 10 νέες υποθέσεις παιδιών θυμάτων βίας και ενημέρωνε τις αρμόδιες Αρχές για 7 παιδιά σε κίνδυνο, ενώ χρειαζόταν να αναλάβει σχεδόν κάθε μέρα να μεταφέρει ένα παιδί σε προστατευμένο περιβάλλον.

Υψηλές προδιαγραφές για τις δομές και αποϊδρυματοποίηση των φιλοξενούμενων παιδιών περιλαμβάνει το νέο νομικό πλαίσιο.

Mega.com