19 Ιουλίου, 2024

Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα διατεθούν τα 2,2 δισ. από την ΕΕ

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για την «ουσιαστική ενίσχυση» της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «με ευέλικτους μηχανισμούς και πρόσθετα κονδύλια», που εξασφαλίστηκαν στις συζητήσεις του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο.

Όπως σημειώνουν, η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

Η κυβέρνηση θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα, μετά την καταγραφή των ζημιών

(α) Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ).

(β) Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.

(γ) Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να σημειωθεί επιπλέον πως, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα μας θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Μητσοτάκης: Επείγον η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη ευελιξία
Μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «είναι πολύ επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τη μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία, προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέρος αυτής της στήριξης θα λάβουν οι πλημμυροπαθείς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Θα δώσουμε πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανακατασκευή αυτών που καταστράφηκαν και για να δημιουργήσουμε νέες υποδομές», προσέθεσε και τόνισε πως το Ταμείο Αλληλεγγύης «δεν περίμενε τέτοιες καταστροφές, αλλά θα θέσω το ζήτημα να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτό για να στηρίζονται οι χώρες που βιώνουν τέτοιες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής».

«Να μην απελπιζόμαστε, θα επανέλθουμε, η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας. Ήδη, δημιουργήσαμε την Task Force για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και να έρθουν γρηγορότερα οι πόροι στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

in.gr