21 Ιουνίου, 2024

Κακοκαιρία Daniel: Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες μετά τις πλημμύρες

Ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία για το νερό στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και σε πολλές να διακοπεί η υδροδότηση για μέρες.

«Όλα τα λιμνάζοντα και στάσιμα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα», προειδοποίησε άλλωστε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε στη χρήση εμφιαλωμένου νερού για κάθε είδους εργασία. «Για την προσωπική μας υγιεινή, για να πιούμε νερό, για να μαγειρέψουμε ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουμε μέσα στο σπίτι. όπως για την προσωπική υγιεινή, πόση, μαγείρεμα, ακόμα και για μέσα στο σπίτι».

Γνωστοποίησε ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι σε σχέση με την ποιότητα του νερού

Σύμφωνα με την ίδια οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.

Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες
Σύμφωνα με την υπουργό «οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούμε και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες, όπου υπάρχει ανάγκη.

Καλύπτονται ήδη ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα και τα λοιπά».

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανίσουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, η κ. Αγαπηδάκη, προειδοποίησε: «εάν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να πάρουμε και εμείς αμέσως την πληροφόρηση και διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενές αίτιο ή άλλο τύπου αίτιο, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται».