26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κακοκαιρία Daniel: Έσπασαν το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός

Ο Πηνειός υπερχείλισε με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την πόλη της Λάρισας. Ποιες είναι οι οδηγίες προς τους κατοίκους, μηνύματα από το 112.
Τουλάχιστον έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που υποχωρεί σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ. Εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοι σε χωριά, ενώ εικόνες Αποκάλυψης υπάρχουν σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Νότιο Πήλιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει κι άλλο όταν τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία που έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει από το νερό.

Η Πυροσβεστική και ο Στρατός συνέχισαν όλη τη νύχτα τις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Υπερχείλισε ο Πηνειός
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ο Δήμος Λάρισας επίσης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης να φύγουν, ενώ ζητά από τους υπόλοιπους που βρίσκονται κοντά σε αυτή να βρίσκονται σ’ επιφυλακή.

Οι Λαρισαίοι πέρασαν τη νύχτα στο πόδι. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Στα εννιά μέτρα η στάθμη του νερού στον Πηνειό
Στα εννιά μέτρα έχει φτάσει η στάθμη του νερού στον Πηνειό από τα τέσσερα που είναι συνήθως σε μια νεροποντή, είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Open.

Αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει νερό και οι πλημμυρικές ζώνες του Πηνειού, σημείωσε. Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα είναι σταθερό το ύψος του νερού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Έσπασαν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης
Για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης.

Συνεχίζονται οι διασώσεις στην Καρδίτσα
Ο Κώστας Αγοραστός μίλησε και στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι και σήμερα θα δοθεί βάρος στην Καρδίτσα όπου θα συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί με κάθε μέσο.

Τόνισε πως οκτώ χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και τα σωστικά συνεργεία θα επιχειρήσουν με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε. Άγνωστος είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων.