26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κακοκαιρία Daniel: Αυτοψία του πρωθυπουργού στις πλημμυρισμένες περιοχές

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 10:00 στην Καρδίτσα όπου μετέβη στο γήπεδο της πόλης στο οποίο είναι συγκεντρωμένοι όσοι κάτοικοι χωριών του νομού απεγκλωβίζονται από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Συντονιστικό Κέντρο, που έχει συσταθεί και εδρεύει στη Λάρισα.

Απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού η διάσωση και ο απεγκλωβισμός των πολιτών στις πληγείσες περιοχές

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία, αφού οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ και ολόκληρα χωριά συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών» ήταν το μήνυμα από πηγές του πρωθυπουργού.

Κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα
Το μέγεθος της καταστροφής ανέδειξε την ανάγκη για δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

Πηγή: in.gr