6 Νοεμβρίου, 2024

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές έφτασε 44 βαθμούς ο υδράργυρος

Κορυφώθηκε το κύμα καύσωνα την Παρασκευή, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά από την ακραία ζέστη σήμερα και αύριο Σάββατο. Την ίδια ώρα ο Κλέων «γονατίζει» ολόκληρη τη νότια Ευρώπη με πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία να εκδίδουν κόκκινο συναγερμό λόγω των αφόρητα υψηλών θερμοκρασιών. Πού οφείλονται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υδράργυρος φτάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αύριο ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο με 6 – 7 μποφόρ και αρχίζει μια κάμψη της θερμοκρασίας.

Στην Θήβα η θερμοκρασία σήμερα έχει «χτυπήσει» κόκκινο με 43.5 βαθμούς, ενώ πάνω από 42 βαθμούς έχει φτάσει σε Σπάρτη, Μυστράς Λακωνίας, Λευκοχώρι Φθιώτιδας, Τακτικούπολη Τροιζηνίας, Λάρισα και Πολύδροσο Φωκίδας.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε νωρίτερα το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τον καύσωνα «Κλέων» να ανεβάζει το θερμόμετρο ακόμα και στους 44 βαθμούς.

Παράλληλα, αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10-07-2023) με α.α.4 και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου ο ετησίας άνεμος θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος υπάρχει τάση νέας ανόδου της θερμοκρασίας, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα (17-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Η ΤΜΧΗΣ ΕΜΚ/ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ

ΚΛ. ΤΣΙΟΥΤΡΑ

Ο ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ

ΘΕΟΔ. Ν. ΚΟΛΥΔΑΣ».

Όπως φαίνεται στο Χάρτη 1 του meteo.gr, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν την Παρασκευή θερμοκρασίες άνω των 39 °C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης 2 Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 φτάνει και τοπικά ξεπερνάει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία φτάνει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Ο χάρτης αποτελεί προϊόν του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ενημέρωσης και Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών που αναπτύχθηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ριπές ανέμου), όπως παρέχονται από τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους συνεργασιών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την τοπική αυτοδιοίκηση για το σχεδιασμό ενεργειών, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών. Στους δύο χάρτες του γραφικού που ακολουθεί συνοψίζονται οι περιοχές με την υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, και αύριο, Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

H Πολιτική Προστασία γνωστοποίησε τις 5 περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις για τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τι προκαλεί τον καύσωνα

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ στην Ιταλία οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε τρεις βασικούς παράγοντες – το φαινόμενο El Niño, τον αντικυκλώνα «Κέρβερο» και την κλιματική αλλαγή.

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, επομένως μάλλον ο αντικυκλώνας και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το κύμα καύσωνα», δήλωσε η δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία.

Ο καύσωνας σαρώνει επί του παρόντος τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής.

Στην Ιταλία, οι υγειονομικές αρχές έχουν επίσης εκδώσει κόκκινο συναγερμό για δέκα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Στη Σαρδηνία και τη Σικελία η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη απόδοσης μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο γεγονός», εξήγησε η δρ Λέιζενμπι.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα ένας κρίσιμος παράγοντας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά», δήλωσε ο δρ Λέσλι Μέιμπον, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος, Copernicus, έχει επίσης επισημάνει ότι ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης της Σαχάρας κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να συμβάλει στον καύσωνα, σύμφωνα με την Κλοέ Μπρίμικομπ, κλιματολόγο και ερευνήτρια ακραίων θερμοκρασιών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

«Η σκόνη της Σαχάρας αποτελεί περισσότερο μια πιθανή πρόκληση για την υγεία της νότιας Ευρώπης καθώς αυξάνει την σκόνη και τη ρύπανση», εξήγησε. 

Πέρυσι, η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι καυτές θερμοκρασίες κορυφώθηκαν μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο.

Αν και ο «Κέρβερος» προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχει 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η είδηση αυτή έρχεται επίσης αμέσως μετά την αποκάλυψη του Copernicus ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στα παγκόσμια αρχεία.

πηγή: topontiki.gr