19 Ιουλίου, 2024

Καύσιμα: Υποτονική η κίνηση στην αγορά καυσίμου και πετρελαίου (pics, vid)

Μικρή πτώση σε σχέση με το καλοκαίρι καταγράφει η τιμή στα καύσιμα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1,895 ευρώ το λίτρο από τα 2 ευρώ που είχε φτάσει το καλοκαίρι, του πετρελαίου κίνησης κατά μέσο όρο στα 1,799 από 1,809 και με το πετρέλαιο θέρμανσης να κυμαίνεται στα 1,30 – 1,50 ευρώ το λίτρο, τη στιγμή που πέρυσι το έβρισκες και με 1,20 ευρώ το λίτρο!

Στην δε Κρήτη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές στα καύσιμα διαμορφώνονται σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 ως εξής:
Αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,868 έως 2,159 ευρώ το λίτρο.
Πετρελαίου κίνησης από 1,719 έως 2,060 ευρώ το λίτρο.
Πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,309 – 1,550 ευρώ το λίτρο.

Παρά το γεγονός όμως ότι η τιμή τουλάχιστον στην απλή αμόλυβδη έχει πέσει, το αδειανό πορτοφόλι του μέσου Έλληνα δεν προσφέρεται στο να μπορέσει με άνεση να καλύψει αυτή την καθημερινή του ανάγκη…
Συνέπεια αυτού, σύμφωνα τόσο με τους καταναλωτές, όσο και με τους πρατηριούχους είναι και ο τζίρος στα ταμεία των πρατηρίων να έχει πέσει και οι μετακινήσεις των οδηγών να έχουν μειωθεί, και αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει.
Αντιθέτως, με τις τιμές και τη φορολογία συνεχώς να αυξάνονται, οικονομικά τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με τους πολίτες και τους πρατηριούχους να ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός- σύμφωνα με τα όσα λένε σε δηλώσεις τους στο Press Office Online (poo.gr), οι πρατηριούχοι – ότι η ατάκα : «γέμισέ το!» εννοώντας το ρεζερβουάρ, έχει να ακουσθεί από στόμα καταναλωτή χρόνια τώρα καθώς ακόμα και σε αμάξια μεγάλου κυβισμού, οι πελάτες ζητούν να βάλουν ίσα- ίσα 10 ευρώ βενζίνη και να βγάλουν τη μέρα ενώ για αύριο όπως χαρακτηριστικά λένε: «έχει ο Θεός».

Την ίδια στιγμή υποτονική και λόγω καιρού μιας και στην Κρήτη έχει ακόμα ηλιοφάνεια, είναι και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης όπου αν και από τις 15 Οκτωβρίου έχει αρχίσει να διατίθεται ουδείς έχει ενδιαφερθεί να το προμηθευτεί. «Η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, κινείται σε μηδενικά επίπεδα. Αναφορικά με τα καύσιμα η τιμή παρουσιάζει μια μείωση προς το παρόν. Τα επαγγελματικά οχήματα αναγκαστικά θα βάλουν καύσιμα. Οι ιδιώτες οδηγοί έχουν κατά πολύ μειώσει και την ποσότητα καυσίμου που βάζουν και τις μετακινήσεις τους» είπε ο κ. Μανώλης Σαμόλης ιδιοκτήτης πρατηρίου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. «Το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ως εκ τούτου έχει σταματήσει τις άσκοπες βόλτες με αποτέλεσμα η κίνηση στα πρατήριά μας να μην είναι η επιθυμητή. Νομίζω ότι η επιδοματική πολιτική δεν βοηθάει πουθενά. H λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το Φ.Π.Α. ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ανασάνει λιγάκι, γιατί δυστυχώς το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα έχει πέσει κατακόρυφα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ξενάκης, επίσης ιδιοκτήτης πρατηρίου.

Δείτε το βίντεο:
www.youtube.com/watch

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Σημειώνεται ότι άνοιξε η πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.
Από την πλατφόρμα myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο “μπλε κηροζίνη”), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Πώς υποβάλλω την αίτηση

– Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
– Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
– Επιλέγω είδος καυσίμου
– Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
– Επιλέγω οικισμό
– Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
– Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

poo.gr