25 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι Κίνας για τις κυρώσεις στη Ρωσία: Θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας όσον αφορά στις συνέπειες που θα έχουν στην οικονομία όλου του πλανήτη έκρουσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Politico επικαλούμενο τα κινεζικά ΜΜΕ, ο κινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί ότι η Κίνα θα συντονιστεί με την ΕΕ για να «διαδραματίσει θετικό ρόλο μαζί με τη διεθνή κοινότητα» για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συνέστησε στους δυο Ευρωπαίους τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Ο κινέζος πρόεδρος δεν άφησε κάποιον υπαινιγμό για το εάν θα συνδράμει ώστε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η Κίνα θεωρείται ευρέως ως η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει πορεία. H Κίνα πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη, είπε ο Σι σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Η Κίνα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ επανέλαβε την αντίθεση επί της αρχής της χώρας του στις διεθνείς κυρώσεις, κρίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της Μόσχας «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές».

 «Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση», είπε ο ΣΙ στους δύο ηγέτες και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα παρασύρουν την παγκόσμια οικονομία.

Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη εκδώσει δήλωση για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο πρόεδρο, όπως αναφέρει το Politico.

Η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό στο οποίο αναφέρεται ως παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

 Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσίας, που ενδυναμώθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου την ίδια ημέρα που οι χώρες κήρυξαν στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια», έχει οδηγήσει Πεκίνο σε δύσκολη θέση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται.

Η Μόσχα περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής της χώρας και την απομάκρυνση ηγετών, τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι λένε ότι αυτό αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για μια εισβολή με στόχο την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατ. ανθρώπων.

 

ieidiseis