25 Απριλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Οι συνταξιούχοι θα ακούσουν απόψε μόνιμες αυξήσεις από το 2023

Λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε πάνω σε σοβαρά οικονομικά ζητήματα της χώρας μας.

Ερωτώμενος αρχικά για τα αναδρομικά των συντάξεων δήλωσε πως σχετικά με το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2020.

«Τότε είχε επεκταθεί η ισχύς μιας απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωνε συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει για περικοπές που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, το ’15-’16. Η κυβέρνηση δεν είχε υποχρέωση να το κάνει, το έκανε επειδή το ήθελε» εξήγησε ο υπουργός.

Τόνισε πως απόψε στη ΔΕΘ οι συνταξιούχοι θα ακούσουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα, «πιο μόνιμης ισχύος».

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μόνιμες αυξήσεις από 1/1/2023 και μάλιστα θα είναι τριπλές αυξήσεις» αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με όσους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, ο υπουργός είπε πως θα εξαλειφθεί προκειμένου να είναι «σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων».

Συνέχισε αποκαλύπτοντας πως θα καταργηθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισόδημα  συνολικό πάνω από 12.000 ευρώ.

Κατώτατος μισθός
Ερωτώμενος για τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο να φτάσει πάνω από τα 751 ευρώ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως πρέπει να γίνει μία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, στη συνέχεια πρέπει ο υπουργός εργασίας να κάνει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό να εγκρίνει την αύξηση.

«Εμείς  δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν» είπε ο υπουργός.

Νόμος Κατρούγκαλου
Σχετικά με το νόμο «Κατρούγκαλου» ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ διόρθωσε πολλές αδικίες του νόμου, «αλλάξαμε το πένανλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι κρατήσεις που τους γίνονται πήγαν από το 60% στο 30%, αυξήσαμε τις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο και το πιο σημαντικό αλλάξαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από 22% τον κατεβάσαμε στο 9%».

Επιδόματα
«Τα επιδόματα που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και αυτά» αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης.

Τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί ως πολιτικός «Άι Βασίλης» καθώς διανύουμε μία δύσκολη δημοσιονομική περίοδο.

madata.gr