24 Ιουνίου, 2024

Johnson & Johnson: Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων για πρόκληση καρκίνου από ταλκ – Η αγωγή γυναίκας που διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα

Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός κολοσσός φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson (J&J) ύστερα από αγωγή καρκινοπαθούς για το ταλκ της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Johnson & Johnson θα πρέπει να καταβάλει 260 εκατομμύρια δολάρια σε μια γυναίκα από το Όρεγκον που υποστηρίζει ότι διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο που συνδέεται με την έκθεση σε αμίαντο, αφού εισέπνευσε πούδρα ταλκ της εταιρείας, σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου την Δευτέρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για το πρόστιμο-μαμούθ στην Johnson & Johnson
Η ετυμηγορία στο Περιφερειακό Δικαστήριο της 4ης Δικαστικής Περιφέρειας στο Πόρτλαντ έρχεται την ίδια στιγμή που η εταιρεία συνεχίζει να προωθεί έναν προτεινόμενο διακανονισμό ύψους 6,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις περισσότερες αγωγές που σχετίζονται με το ταλκ εναντίον της, στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης. Η αποζημίωση του δικαστηρίου περιλαμβάνει 60 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και 200 εκατομμύρια δολάρια σε τιμωρητικές αποζημιώσεις, και περιλαμβάνει αποζημιώσεις τόσο για την ενάγουσα όσο και για τον σύζυγό της.

Ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος δικαστικών αγωγών της J&J, δήλωσε ότι η ετυμηγορία «είναι ασυμβίβαστη με τις ανεξάρτητες επιστημονικές αξιολογήσεις που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και επιβεβαιώνουν ότι το ταλκ είναι ασφαλές, δεν περιέχει αμίαντο και δεν προκαλεί καρκίνο». Είπε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση και ήταν βέβαιος ότι θα ανατρέψει την ετυμηγορία.

Η ενάγουσα στην υπόθεση, Kyung Lee, διαγνώστηκε πέρυσι με μεσοθηλίωμα σε ηλικία 48 ετών. Η Lee ισχυρίστηκε ότι εισέπνευσε ταλκ μολυσμένο με αμίαντο για περισσότερα από 30 χρόνια, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία όταν ήταν μωρό και της έβαζε πούδρα η μητέρα της και αργότερα όταν την χρησιμοποιούσε η ίδια ως αποσμητικό.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία
Η J&J επιμένει ότι τα προϊόντα ταλκ της δεν περιέχουν αμίαντο και δεν προκαλούν καρκίνο, και ότι δεκάδες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλειά τους. Ένας δικηγόρος της J&J ανέφερε στο δικαστήριο ότι η ασθένεια της Lee πιθανότατα προκλήθηκε από έκθεση σε αμίαντο που χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσιο κοντά στο σπίτι της όπου μεγάλωσε.

Το πρακτορείο Reuters παρακολούθησε τη δίκη μέσω του δικτύου Courtroom View Network.

Η J&J αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες σχετικά με το ταλκ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγωγών είναι από γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με μόνο μια μικρή μειοψηφία να αφορά άτομα με μεσοθηλίωμα. Η εταιρεία έχει διευθετήσει τις περισσότερες υποθέσεις που σχετίζονται με μεσοθηλίωμα.

Σύμφωνα με το Reuters, για να εγκριθεί ο διακανονισμός που θα έβαζε τέλος στις δικαστικές διαμάχες, θα απαγόρευε μελλοντικές υποθέσεις και θα εμπόδιζε τους ανθρώπους να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, η J&J χρειάζεται την υποστήριξη του 75% των υπόλοιπων εναγόντων.

Τα δικαστήρια απέρριψαν δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να επιλύσει τις υποθέσεις με το ταλκ μέσω της διαδικασίας πτώχευσης. Η J&J έχει δηλώσει ότι είναι πεπεισμένη ότι η υποστήριξη από τους ενάγοντες θα επιτρέψει την επιτυχία της τελευταίας προσπάθειας.

Μια ομάδα εναγόντων που αντιτίθεται στη συμφωνία κατέθεσε στις 22 Μαΐου ομαδική αγωγή με στόχο να την σταματήσει, χαρακτηρίζοντάς την “απάτη” και κατάχρηση του συστήματος πτωχεύσεων.

Οι δίκες στις υποθέσεις με το ταλκ είχαν ανάμικτα αποτελέσματα, με σημαντικές νίκες για τους ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας καταδικαστικής απόφασης ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 για 22 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Τον Απρίλιο, η J&J κέρδισε μια υπόθεση για πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών αλλά υποχρεώθηκε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια σε μια υπόθεση μεσοθηλιώματος.

.enikos