18 Οκτωβρίου, 2024

Ισραήλ: Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου στον απόηχο της εξόντωσης Σινουάρ – Αγωνία για τους ομήρους

Νέα δεδομένα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δημιουργεί η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα. Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον πόλεμο στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπου έχουν καταγραφεί οι τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ διεμήνυσε ότι η εξόντωση του Σινουάρ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης».

 
Τα επόμενα βήματα μετά την εξόντωση Σινουάρ μελετά το Ισραήλ με την ηγεσία να συνέρχεται σήμερα εκτάκτως υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα, στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητος: η εξόντωση Σίνουαρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ. Θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.
 
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της πολυσυζητημένης όσο και σκανδαλώδους σχέσης της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες επανέρχεται, λόγω της ανακάλυψης ενός Παλαιστινιακού διαβατηρίου ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του αρχηγού της Χαμάς το οποίο ανήκει σε δάσκαλο της οργάνωσης. Η συμμετοχή στελεχών της UNWRA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά και στις απαγωγές ομήρων έχει οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησής της από πολλές χώρες. Αυτή τη φορά πάντως το διαβατήριο που βρέθηκε είναι ληγμένο και ανήκει σε άτομο το οποίο βρίσκεται στην Αίγυπτο.
 
Την ίδια ώρα οι πιέσεις στο εσωτερικό αυξάνονται, με τους συγγενείς των ομήρων να καλούν τον Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα. Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις για απόψε, με τους συγγενείς να δηλώνουν ότι φοβούνται πια πως, όσοι όμηροι είναι ζωντανοί, κινδυνεύουν να εκτελεστούν ως αντίποινο για την εξουδετέρωση του Σινουάρ.