15 Απριλίου, 2024

Ιράν: Δεύτερη καταδίκη σε θάνατο που συνδέεται με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές καταδίκασαν χθες σε θάνατο έναν δεύτερο διαδηλωτή, δύο ημέρες μετά την πρώτη καταδίκη στην εσχάτη των ποινών που επιβλήθηκε σε σχέση με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή “τρομοκρατούσε ανθρώπους στον δρόμο χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό όπλο, πυρπόλησε τη μοτοσικλέτα ενός πολίτη και επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άνθρωπο και τον τραυμάτισε”, όπως έγραψε χθες το βράδυ η ενημερωτική ιστοσελίδα Mizan, η οποία συνδέεται με τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, “ο κατηγορούμενος είναι εχθρός του Θεού επειδή χρησιμοποίησε αιχμηρά όπλα”.

Η Mizan ανέφερε ότι ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Την Κυριακή, οι ιρανικές δικαστικές αρχές επέβαλαν την πρώτη θανατική ποινή εναντίον διαδηλωτή από τότε που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε πέντε άλλους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι δικαστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει εντάλματα κατά εκατοντάδων διαδηλωτών και έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσιες δίκες.

Η καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά βίαιη με τις καταγγελίες να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότερα από 40 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι διαδηλώσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, και να είχαν ως αίτημα για χαλάρωση των σκληρών θρησκευτικών κανόνων στη χώρα, όμως γρήγορα μετεξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ