29 Μαρτίου, 2024

Ηράκλειο: Με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης «Reference» με έργα εμπνευσμένα από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Αυγούστου 2022 τα εγκαίνια της Έκθεσης «Reference» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Κύρης και Ανατόλι Γκεοργκίεφ δημιούργησαν με φωτογραφίες και κέντημα τα δικά τους έργα Αναφοράς στον Γκρέκο, τα οποία κέρδισαν το ενδιαφέρον του κόσμου που βρέθηκε στη Βασιλική.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, στον χαιρετισμό της, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην πόλη που γεννήθηκε είναι έντονη και διαρκής, ακόμα και σήμερα. Στο Χριστιανικό Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης, οι ανάσες των αγίων του Κλώντζα και του Δαμασκηνού φτάνουν με τρόπο μαγικό στην Ιβηρική, σε μια πόλη πρωτεύουσα που ονομάζεται Τολέδο και σμίγουν με τις ανάσες των παρισταμένων στην ταφή του Κόμητα Οργκάθ, των κυρίων με τα μυτερά γένια, που γοήτευαν τον Picasso. Οι δρόμοι που περπάτησε είναι οι ίδιοι και παρόλο που ξενιτεύτηκε νεαρός, κουβάλησε μαζί του το μεγαλείο μιας πόλης που στην εποχή του είχε ογδόντα περίπου συντεχνίες ζωγράφων. Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης φιλοξενούνται δύο έργα του, το όρος Σινά και η Βάπτιση. [Το πρώτο ιδιοκτησίας των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού και το δεύτερο, ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου].
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι, πως είναι παγκόσμιος και διαχρονικός. Σήμερα διδάσκει και εμπνέει, ίσως περισσότερο από όσο συνέβαινε στην εποχή του. Η πρωτοποριακή ιδέα του Βαγγέλη Κύρη και η δεξιοτεχνία του Ανατόλι Γκεοργκίεφ να φωτογραφήσουν και να κεντήσουν μορφές από τους πίνακες του, αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Είναι μια άλλη έκφραση του μεγαλείου, της διαχρονικότητας, αλλά και της δυνατότητας του να εμπνέει διαρκώς. Η έκθεση που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, έναν χώρο που ασφαλώς είχε επισκεφθεί ο νεαρός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν αναχωρήσει για τη Δύση κυνηγώντας τα όνειρα του, διευρύνει την οπτική γωνία θεώρησης του έργου του. Αποδεικνύει ακριβώς την αντοχή του να διατρέχει τους αιώνες, μεγαλειώδης, όπως υπήρξε πάντα».
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης οι δυο καλλιτέχνες της Έκθεσης καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Φασουλάκης και Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως Νίκος Σταμπολίδης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη,κ.ά.