21 Νοεμβρίου, 2024

Ηράκλειο: Η συγκινητική ιστορία της γιαγιάς που γέννησε το εγγόνι της

 Η 55χρονη που έδωσε το σώμα της για χάρη της ίδιας και της κόρης της, γεννώντας ένα υγιέστατο αγοράκι

Μία απίστευτη και άκρως συγκινητική ιστορία εκτυλίχθηκε στο Ηράκλειο, όπου μια γυναίκα 55 ετών έγινε για πρώτη φορά γιαγιά, γεννώντας η ίδια το παιδί της κόρης της ως παρένθετη μητέρα.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης που έκανε ο γυναικολόγος Αλέξανδρος Ζερβάκης, ο οποίος ήταν και ο μαιευτήρας της «παρένθετης γιαγιάς».

Ο δρόμος, ωστόσο, προς το ευτυχές γεγονός μόνο εύκολος δεν ήταν. Η θέληση της νέας γιαγιάς, όμως, ήταν ο συνοδοιπόρος που έκανε αυτό το ταξίδι λιγότερο επώδυνο.

Τι είναι σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER, με το οποίο γεννήθηκε η κόρη
Το σύνδρομο Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) ή απλασία των πόρων του Muller είναι ένα σπάνιο συγγενές σύνδρομο, με φυσιολογικό καρυότυπο, όπου η γυναίκα γεννιέται χωρίς μήτρα ή έχει μόνο δύο υποπλαστικά κέρατα της μήτρας και υποπλαστικό αβαθή κόλπο – απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος 3/4 του κόλπου. Είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Οι ωοθήκες είναι απολύτως φυσιολογικές και για αυτό το λόγο τα κορίτσια αυτά αναπτύσσονται κανονικά, εμφανίζουν στην ώρα τους τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλλου(φυσιολογικά έξω γεννητικά όργανα, φυσιολογικοί μαστοί και φυσιολογικό τρίχωμα στο εφήβαιο και τη μασχάλη) αλλά δεν έχουν περίοδο οπότε συνήθως ανησυχούν και επισκέπτονται το γιατρό στην ηλικία περίπου των 15 – 17 χρόνων όπου και διαπιστώνουν το πρόβλημα.

Συχνά υπάρχουν και άλλες σωματικές ανωμαλίες όπως συνένωση των αυχενικών σπονδύλων (σύνδρομο Klippel Feil), ανωμαλίες του μέσου ωτός (κώφωση αγωγιμότητας), απλασία ή υποπλασία του ενός νεφρού ή και διπλός ουρητήρας και πολύ σπάνια καρδιαγγειακές ανωμαλίες μαζί με συνδακτυλία ή πολυδακτυλία.

Από τις αποτυχίες και τα κωλύματα στην ελπιδοφόρα 2η εμβρυομεταφορά
Η κόρη ζει στην Αθήνα, ενώ η μητέρα της στην Κρήτη. Όπως γράφει ο γυναικολόγος κ. Ζερβάκης, οι δυο τους «με συνάντησαν απογοητευμένες κ διστακτικές. Είχαν ήδη προσπαθήσει και δεν τα είχαν καταφέρει και ο χρόνος πίεζε».

Όπως φαίνεται, παρά τους όποιους δικαιολογημένους δισταγμούς, μάνα και κόρη δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να προσπαθούν, με τον Αλέξανδρο Ζερβάκη να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη «η “γιαγιά-παρένθετη” χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις -κατά τη γνώμη μου- για να είναι ικανή να κυοφορήσει» ενώ στις δυσκολίες προσθέτει την «προϋπάρχουσα υπέρτασή της, την ηλικία και τα αυστηρά νομικα πλαίσια». Τα κωλύματα που έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετά. «2 χρόνια πήρε η προετοιμασία, επεμβάσεις, εξετάσεις, επιτροπές για εγκρίσεις απ’ την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας, απογοητεύσεις. Τα γονιμοποιημένα ωάρια απ’ την κόρη και τον γαμπρό περίμεναν υπομονετικά, μετά που τα φτιάξαμε» προσθέτει ο γυναικολόγος.

Αφού ξεπεράστηκαν τα νομικά κωλύματα, ήρθε η ώρα για δράση. Η 1η εμβρυομεταφορά απέτυχε, με την ψυχολογική και σωματική αποκατάσταση να είναι δύσκολη. Η αποφασιστικότητα, όμως, επικράτησε για μια ακόμη φορά. 2 μόλις μήνες πριν λήξει οριστικά η άδεια για τελευταία εμβρυομεταφορά, πραγματοποιήθηκε η 2η εμβρυομεταφορά, η οποία ήταν επιτυχή. Επρόκειτο για την πρώτη μάχη που κέρδισε η οικογένεια.

Οι αμφιβολίες τριγύριζαν πάντα στο κεφάλι της «παρένθετης γιαγιάς». «Θα τα καταφέρουμε γιατρέ σε ιδιωτικό στην επαρχία;» ρωτούσε τον κ. Ζερβάκη, ο οποίος απαντούσε «μια χαρά θα τα καταφέρουμε, αρκεί να είσαι τυπική σε ό,τι λεμε!» Και η γιαγιά υπάκουη, «Ήταν θηλυκός στρατιώτης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γυναικολόγος. Με τέτοια αποφασιστικότητα, το χαρμόσυνο γεγονός ήταν δεδομένο πως θα έρθει.

«Πάμε να γεννήσουμε. Σινιάλο στους Αθηναίους, όλοι κάτω για τα χαρμόσυνα» και γεννήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη «3500 gr παίδαρος, στρουμπουλός και αφράτος». «30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή» εκμυστηρεύτηκε η γιαγιά.

vradini.gr