22 Φεβρουαρίου, 2024

«ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Η Πόλη μας»: Δεν αντέχουν οι Δημότες και οι Επιχειρήσεις επιπλέον οικονομικά βάρη

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Η Πόλη μας» αναφέρει:

Η παράταξή μας: "ΗΡΑΚΛΕΙΟ, η Πόλη μας", παραμένει συνεπής στην έως σήμερα θέση της που αφορά στην επιτακτική ανάγκη δημόσιας ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου, όπως άλλωστε είχαμε τονίσει και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Θεωρούμε, πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα πριν επωμισθούν την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, που επιχείρησε διακαώς να φέρει τόσο η προηγούμενη Δημοτική αρχή (ατυχώς), όσο και η νυν Δημοτική αρχή.

Έχει διερευνηθεί η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων εξεύρεσης πόρων προς την κατεύθυνση αυτή; Γιατί κρίθηκε ως μοναδική λύση η εξεύρεση χρημάτων για την λειτουργία του Δήμου από τους ίδιους τους Δημότες; Δεν μας καλύπτει η αιτιολογία της απώλειας εσόδων από την αλλαγή τρόπου είσπραξης του ΤΑΠ από τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, ούτε ο λίγος χρόνος που είχε στην διάθεσή της η νυν Δημοτική αρχή.

Ειδικά αφού δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που να παρουσιάζουν την σημερινή ταμειακή κατάσταση του Δήμου.

Για εμάς η αύξηση των δημοτικών τελών έχει πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Η αιτιολόγηση των ανταποδοτικών οφελών φαντάζει αδιανόητη στους Δημότες, αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων και πολλές φορές ανύπαρκτες.

Οι Δημότες είναι ήδη επιβαρυμένοι με μια σειρά σοβαρών αυξήσεων στην καθημερινότητα τους σε αγαθά και υπηρεσίες και η ενδεχόμενη αύξηση θα επιβαρύνει περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τους στον Δήμο Ηρακλείου.
Ωστόσο επικροτούμε την πρόταση δημιουργίας μίας επιτροπής με την συμμετοχή και εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων, η οποία θα επεξεργαστεί τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό του 2025.

Θεωρούμε όμως ότι πριν την οποιοδήποτε απόφαση που οδηγεί σε αύξηση των δημοτικών τελών ad hoc, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, τα οποία θα αποδώσουν την πραγματική εικόνα της αναγκαιότητας ή μη της ενδεχόμενης αύξησης των Δημοτικών τελών.

Γνωρίζουμε πως η Δημοτική αρχή θα υπερψηφίσει την πρόταση αύξησης των Δημοτικών τελών, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος της απόφασης τους.

Θα το κάνουν προφανώς με την ίδια ευκολία που ξεπερνούν και το πολιτικό κόστος της στάσης που επιλέγουν να υιοθετήσουν. Πρόκειται πάντως για τα ίδια άτομα που το προηγούμενο διάστημα διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για τις ίδιες αυξήσεις, ψηφίζοντας παρών ή έπαιρναν θέση κατά των αυξήσεων των δημοτικών τελών.

Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι τώρα καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά, με ασάφειες και ελλιπή στοιχεία.