15 Ιουλίου, 2024

Ηράκλειο: Εγκρίθηκαν από τη ΔΕ οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα Δημοτικά Τέλη και τα Τελών Κοινοχρήστων Χώρων

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων και οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα Δημοτικά Τέλη και τα Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την τοποθέτησή του για τα Δημοτικά Τέλη, αναφέρθηκε στο ότι παραμένουν από τα πιο χαμηλά σε εθνικό επίπεδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα τους ανελαστικούς περιορισμούς που τίθενται από το αυξημένο κόστος του Περιβαλλοντικού Τέλους (Τέλους Ταφής Απορριμμάτων) – για το οποίο όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ηρακλείου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – αλλά και από την απώλεια εσόδων λόγω της αλλαγής του τρόπου είσπραξης του ΤΑΠ από τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
Μιλώντας για τα Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε τη νέα φιλοσοφία της χρήσης ζωνών, η οποία έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή από τους φορείς, η οποία και αλλάζει την πρακτική των οριζόντιων αυξήσεων σε μια λίστα που η βάση της χάνεται πίσω στον χρόνο. Επεσήμανε επίσης τις βελτιώσεις που προέκυψαν έπειτα από την ουσιαστική και ειλικρινή διαδικασία της διαβούλευσης που οδήγησαν σε μειώσεις του ανώτερου συντελεστή Α’ Ζώνης στα 140€ (από 150€ που ήταν η αρχική πρόταση και 167€ που ίσχυε το 2019, πριν την πανδημία), στην Β’ Ζώνη στα 115€ (από 125€ της αρχικής πρότασης), στην Γ’ Ζώνη στα 90€ (από 100€ της αρχικής πρότασης) η οποία και ενοποιείται με την Δ’ Ζώνη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός στον πολύ γόνιμο διάλογο που διεξήχθη με τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους κοινωνικούς φορείς, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση, καθώς και στη σημασία της αποδοχής της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για σύσταση επιτροπής με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αλλά και εμπειρογνωμόνων, που θα έχει τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα για τα τέλη του 2025. «Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά. Στόχος μας είναι να υπάρξει ανταποδοτικότητα στην ποιότητα των υπηρεσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός.