16 Ιουλίου, 2024

Ηράκλειο: Αντιδρούν οι Ρομά στην μετεγκατάσταση του καταυλισμού τους μετά το “πράσινο” φως του Δήμου Ηρακλείου (pics,vid)

Πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου”, ομόφωνα άναψε το “πράσινο φως” για την μεταστέγαση των Ρόμα, μέσω της επικύρωσης του κανονισμού λειτουργίας για τον νέο οργανωμένο χώρο προσωρινής μετεγκατάστασης του καταυλισμού. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου.

«Σήμερα ψηφίζεται ο κανονισμός λειτουργίας του οικισμού, αν και όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η μεταγκατάσταση», σημείωσε αρχικά η εισηγήτρια αρμόδια αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Στυλιανή Αρχοντάκη-Καλογεράκη. «Ψηφίστηκε ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας του οικισμού των Ρομά ο οποίος θα δημιουργηθεί. Έχει από πέρυσι σταλεί ο φάκελος στο υπουργείο. Οι Ρομά είχαν ενημερωθεί πλήρως από τους προηγούμενους αντιδημάρχους. Θέλω να διαβεβαιώσω πως ο οικισμός που θα δημιουργηθεί θα είναι πρότυπο» σημείωσε η κ. Αρχοντάκη. Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα τέλη Δεκεμβρίου, στο απερχόμενο τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από αιτήματα από πλευράς των τότε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε τελικά το θέμα να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί από ένα σώμα που θα ήταν παρελθόν εντός ημερών, αλλά να περάσει και να ψηφιστεί από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τη νέα, πλέον, δημοτική Αρχή.

Με την ψήφιση του Κανονισμού ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου μεταστέγασης των Ρόμα, σε νέο χώρο με αναμφισβήτητα καλύτερες και πολύ πιο οργανωμένες συνθήκες για εκατοντάδες ανθρώπους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης με ένα ποσό ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, που υπάρχει διαθέσιμο προς αξιοποίηση από σχετικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας.
Δείτε το βίντεο:

Καζάνι που βράζει οι Ρομά

«Αντιδράσαμε έντοτα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω δελτίου τύπου. «Αποφασίσανε για εμάς χωρίς εμάς. Δεν λάβαμε επίσημη πρόσκληση στο Συμβούλιο ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Είμαστε σε επαφή με τους νομικούς συμβούλους μας για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας» είπε εκ μέρους των Ρομά ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θανάσης Κατσαρής. «Συζητάνε για μετεγκατάστασή μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε αντίθετοι γιατί δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα», ανέφερε ο Συμεών Σεραφειμόπολος εκπρόσωπος των Ρομά.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιγγάνων «Η Ελπίδα» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην μετεγκατάσταση και αναφέρει :
«Ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων "Η ΕΛΠΙΔΑ" εκφράζει την βαθιά του λύπη και δυσαρέσκεια απέναντι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που αφορά την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου χώρου προσωρινής μεταστέγασης του καταυλισμού Ρόμα στο Δυο Αοράκια, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους πολίτες της κοινότητας των Ρομά.
Η απόφαση αυτή, πέρα από το γεγονός ότι παραβλέπει την αρχή της διαβούλευσης με τους κατοίκους, αναβιώνει παλαιότερες ρατσιστικές αντιλήψεις που έχουν παραμείνει θλιβερά επίκαιρες στο παρελθόν. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις ισχύουσες νομικές διατάξεις και να σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.
Επισημαίνουμε ότι η υγειονομική διάταξη A5/696/1983, που αναφέρεται στο καθεστώς των καταυλισμών, τροποποιήθηκε επίσημα με την Υ.Α. Γ.Π/23641 (ΦΕΚ Β’ 973/15-7-2003), εξαλείφοντας τα ρατσιστικά στοιχεία. Είναι απαράδεκτο να επανέρχονται παλαιές αντιλήψεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.
Δηλώνουμε ομόφωνα πως η μόνη λύση, είναι η κοινωνική ένταξής μας και όχι όλοι μαζί, στο πλαίσιο μιας προσωρινής λύσης, αντιθέτως, δεν θα εγκαταλείψουμε τον χώρο αυτό και προτείνουμε ως προσωρινή λύση τη νομιμοποίησή του με τη συμμόρφωσή του προς όλες τις υποχρεώσεις προς το Κράτος και την κοινωνία.
Ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων "Η ΕΛΠΙΔΑ" ανακοινώνει επίσης την απόφασή του να κινηθεί νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων των μελώντης κοινότητας των Ρομά.
Η δικαστική διαδικασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας μας να αναστρέψουμε αυτήν την απάνθρωπη απόφαση και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της κοινότητάς μας.
Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι, παρότι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο αυτό, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τον Δήμο Ηρακλείου. Το 1999, ο Δήμος είχε την ευκαιρία να επιλύσει το οικιστικό θέμα των Ρομά με 700 εκατομμύρια δραχμές. Δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία αχρηστεύτηκε και τα χρήματα χάθηκαν, όπως χάθηκαν και οι ζωές μας, περιφερόμενοι εδώ και 40 χρόνια στο σκοτάδι.
Αιτούμαστε την αντιμετώπισή μας ως Έλληνες Πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για κάθε πολίτη του τόπου μας.
Καλούμε την κοινή γνώμη να αναγνωρίσει την ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου και να υποστηρίξει τη δίκαιη απαίτηση της κοινότητάς μας για ισότιμη μεταχείριση και νομιμοποίηση στον τόπο που καλούμαστε να ζούμε».