29 Μαρτίου, 2024

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, λέει το υπουργείο Υγείας

Η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε παιδιά κι έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής έγινε η πρώτη αναφορά για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί στην Ελλάδα.

Αρνητικές είναι Οι πρώτες εξετάσεις του παιδιού με συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας είναι αρνητικές, ωστόσο αναμένονται και άλλες προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι ένα παιδί που παρακολουθεί στην Αθήνα ηλικίας περίπου 9 ετών παρουσιάζει αυξημένους ηπατικούς δείκτες.

Είχε εκδηλώσει συμπτώματα την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίζοντας και πυρετό. Αυτή τη στιγμή, το παιδί είναι στο σπίτι του, καλά στην υγεία του, ενώ οι ηπατικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, ενώ ο ΕΟΔΥ κάνει μια σειρά εξετάσεων για να αποκλείσει το ενδεχόμενο. Οι πρώτες εξετάσεις είναι αρνητικές και αναμένονται οι επόμενες.

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, λέει το υπουργείο Υγείας

Πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Νέα ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει τι δείγματα πρέπει να συλλέγονται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας με αυξημένες τρανσαμινάσες (AST ή ALT) σε παιδί ηλικίας των 16 ετών και κάτω, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

«Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Τα δείγματα που θα πρέπει να φυλάσσονται από παιδιά:  
-Ορός και δείγμα με EDTA

-Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα

-Δείγμα κοπράνων

-Δείγμα ούρων

«Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης, τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση. Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), στα τηλέφωνα: 210 8921008 και 210 8921078» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα». και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Σημείωσε ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα συμπτώματα
Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

Ικτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

madata.gr