28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Γιατί το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ποτέ άλλοτε οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον για τους ίδιους τους Αμερικανούς αλλά και για την Ελλάδα. Με τον πλανήτη να ζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας αλλά και με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να μυρίζει μπαρούτι, το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης θα κρίνει πολλά.

Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η κατάσταση σε πολλές γωνιές του πλανήτη ανάμεσα στις οποίες και η δική μας.

 Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς αν ανατραπούν οι ισορροπίες και οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν το νομοθετικό σώμα της χώρας τους τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Μέλη της ομογένειας επιμένουν πάντως να λένε ότι η στήριξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διακομματική και πως δεν πρέπει να ανησυχούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, αν οι Δημοκρατικοί χάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία τότε ένας από τους πιο ισχυρούς φίλους της Ελλάδας ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ θα χάσει την Προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Μια επιτροπή που έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις σε κρίσιμες στιγμές ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά.

Αν τελικά επικρατήσει το κακό για Ελλάδα σενάριο, δηλαδή αν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε να κλιμακώσει περισσότερο τις προκλητικές ενέργειες και την ακραία ρητορική του προς την Αθήνα, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο ή στον Έβρο.

Η τύχη της Γερουσίας κρίνεται σε τρεις με τέσσερις πολιτείες, όπως είναι η Τζώρτζια, όπου ο νυν Δημοκρατικός Γερουσιαστής παλεύει για την επανεκλογή του σε μία πολιτεία που παραδοσιακά ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους.

Κρίσιμη θεωρείται και η Νεβάδα, και κυρίως η Πενσιλβάνια όπου ο αδύναμος Δημοκρατικός υποψήφιος, παλεύει με τον Ρεπουμπλικάνο τηλε-αστέρα τουρκικής καταγωγής, τον Δρ Μεχμέντ Οζ ο οποίος χρηματοδοτείται από την τουρκική ελίτ αλλά και από τον στενό του φίλο, Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σενάρια
Τέσσερα είναι τα κυρίαρχα σενάρια για την έκβαση του αποτελέσματος των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών που γίνονται παραδοσιακά την δεύτερη Τρίτη του Νοεμβρίου.

Σενάριο 1

Πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών σε Βουλή και Γερουσία

Σενάριο 2

Ήττα για τους Δημοκρατικούς

Σενάριο 3

Σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων

Σενάριο 4

Νίκη-έκπληξη των Δημοκρατικών

Η αγωνία της Αθήνας
Σε περίπτωση, καθολικής επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων, δηλαδή νίκης τους και στη Βουλή και στη Γερουσία, δεν αποκλείεται η προβολή ισχύος των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο να ατονήσει, αφού οι προτεραιότητές τους θα εστιάσουν σε άλλους τομείς όπως η οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν τους πολύ στενούς δεσμούς του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν εκλεγούν πολλοί «τραμπικοί» στο Κογκρέσο, θα αλλάξουν εντελώς οι ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αν στις 15 Νοεμβρίου ο Τραμπ ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του 2024 τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την χώρα μας.

Ένα από τα παραδείγματα που φέρνουν αν αλλάξουν οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο είναι ότι οι προσπάθειες να ενταχθεί η διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν στο περιθώριο.

Όπως και να έχει, οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ και το αποτέλεσμά τους θεωρούνται καταλύτες ευρύτερων, γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς θα επηρεάσουν για πρώτη φορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε τέτοιο βαθμό που θα ανακατευθύνουν στόχους και προτεραιότητες.

Λίγα λόγια για τις εκλογές
Στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκλεγούν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και τα 5 μη ψηφίζοντα μέλη από τα μη ενσωματωμένα εδάφη των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, που θα συμμετέχουν στο 118ο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών, πραγματοποιούνται οι εκλογές για την Γερουσία, και οι εκλογές Κυβερνητών. Επιπλέον, γίνονται και εκλογές σε πολλά πολιτειακά νομοθετικά σώματα, καθώς επίσης και τοπικές εκλογές.

madata.gr