21 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν χθες στην Αριζόνα και το Τέξας

 Δύο άνδρες εκτελέστηκαν χθες, Τετάρτη, στις ΗΠΑ, στις πολιτείες Αριζόνα και Τέξας, αφού είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για ανθρωποκτονίες.
Ο Μάρεϊ Χούπερ, ένας 76χρονος Αφροαμερικανός, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στο σωφρονιστικό κατάστημα Φλόρενς χθες το πρωί, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς. Για “τα πιο ειδεχθή εγκλήματα (…) δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα θύματα ούτε να αποφεύγουμε να αποδίδουμε δικαιοσύνη”, τόνισε.

Στις ΗΠΑ είναι συχνό φαινόμενο να περνούν πολλές δεκαετίες μέχρι να εκτελεστεί κάποιος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Στα τέλη του 2020 σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων που περίμεναν να εκτελεστούν στις ΗΠΑ ήταν άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή (DPIC).

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στις 31 Δεκεμβρίου 1980 ο Χούπερ και δύο συνεργοί του εισέβαλαν σε ένα σπίτι για να κάνουν ληστεία και έδεσαν τους τρεις ενοίκους του προτού τους πυροβολήσουν. Ένας άνδρας και η πεθερά του πέθαναν, ενώ η σύζυγός του επέζησε και στη συνέχεια αναγνώρισε τους τρεις δράστες.

Και οι τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1983, αλλά οι δύο πέθαναν προτού εκτελεστούν. Ο Χούπερ εξακολουθούσε να διατείνεται ότι είναι αθώος.

Στη γειτονική πολιτεία Τέξας εκτελέστηκε χθες το βράδυ ο 55χρονος Στίβεν Μπαρμπί.

Αυτός είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2006 για τον φόνο της πρώην συντρόφου του όταν ήταν έγκυος και του 7χρονου γιου της.

Αρχικά είχε παραδεχθεί την ενοχή του, αλλά γρήγορα ανακάλεσε και ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει από την αστυνομία.

Μετά την καταδίκη του είχε ξεκινήσει μια έντονη δικαστική μάχη και είχε καταφέρει να αναβληθεί η εκτέλεση της ποινής του δύο φορές.

Οι δικηγόροι του προσέφυγαν την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην εκτελεστεί. Κατήγγειλαν ότι οι τοπικές σωφρονιστικές αρχές δεν έχουν ορίσει σαφή πολιτική αναφορικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων στον θάλαμο όπου γίνονται οι εκτελέσεις.

Ωστόσο οι σωφρονιστικές αρχές απάντησαν ότι είχαν δεχθεί όλα τα αιτήματα του Μπαρμπί και είχαν επιτρέψει σε έναν ιερέα να του κρατά το χέρι την ώρα που του γινόταν η θανατηφόρα ένεση.

Ο Μπαρμπί έγινε ο 15ος άνθρωπος που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ