29 Μαρτίου, 2024

Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι – Τιμή σε εκείνους που φυλλάτουν Θερμοπύλες

Συγκλόνισε ο Χριστόδουλος Γιακουμής, πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας με το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου.

«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ’40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης», τόνισε ο επισμηναγός ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, χρησιμοποιώντας στο μήνυμά του στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα “Θερμοπύλες”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε:

 «Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Οι εντυπωσιακοί ελιγμοί της πτήσης του αεροσκάφους F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», έκοψαν την ανάσα των χιλιάδων θεατών της παρέλασης.

Το ποίημα Θερμοπύλες του Κωνσταντίνου Καβάφη
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε το 1903 το ποίημα «Θερμοπύλες», το ύφος και το περιεχόμενο του οποίου θυμίζει αρχαίο επίγραμμα. Το ποίημα αναφέρεται ρητά στη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά δίνει και άλλες συμβολικές προεκτάσεις στη θυσία των Σπαρτιατών. Παράλληλα με τη συναίσθηση του χρέους προς την πατρίδα ο ποιητής εξαίρει την προσωπική στάση των πολεμιστών και τονίζει τη σημασία της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που, παρά τις δυσκολίες, αγωνίζονται για να διαφυλάξουν τις αξίες και την ελευθερία τους.

Tιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κι ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία·
γενναίοι* οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Η συγκίνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Η επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς» ήταν αφιερωμένη στους πεσόντες της πολεμικής αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Εκ μέρους της πολεμικής αεροπορίας θέλουμε να αφιερώσουμε αυτή την επίδειξη σε όλους όσοι έχουν δώσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας», ακούστηκε από τα μεγάφωνα, με την πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της.

madata.gr