19 Απριλίου, 2024

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Νέα εξέλιξη για τα 1.000 ευρώ – Πότε αρχίζει η επιδότηση

Το πρόγραμμα για ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση στα νοικοκυριά είναι πιο κοντά, μετά τις αποφάσεις του Ecofin που απελευθερώνουν τα κονδύλια. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε ανακοινώσει ότι το νέο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Repower EU και θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το Ecofin ενσωμάτωσε τελικά το κεφάλαιο REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.

Έτσι, πλέον, ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις περαιτέρω ανακοινώσεις και διευκρινίσεις για το πότε και ποιοι θα μπορέσουν να αλλάξουν τον θερμοσίφωνα ρεύματος που διαθέτουν και να τον αντικαταστήσουν με ηλιακό.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

«Τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU εκτιμάται ότι δύνανται να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το Κλίμα. Μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.»

Οι δικαιούχοι για νέο ηλιακό θερμοσίφωνα
Συνολικά, περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Για την ώρα, ξέρουμε πως το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως το «Αλλάζω συσκευή» μέσω gov.gr και η έκπτωση θα αγγίζει μέχρι και το 50%. Το μέσο κόστος αγοράς τους θα κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

 Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

madata.gr