28 Μαρτίου, 2024

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει στις 14 Απριλίου τη Γη – Πόσο επικίνδυνη είναι

Επιστήμονες του Μετεωρολογικού Γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας, Met Office, εφιστούν την προσοχή καθώς μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη μας την Πέμπτη, 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, κατά την πτώση της ηλιακής καταιγίδας το εξωτερικό στρώμα του ήλιου θα αποβάλει μαζικά πλάσμα, μετά από μία στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME).

Μετεωρολόγοι αναφέρουν στη Daily Mail ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα. Ενδέχεται όμως,  το φαινόμενο να φέρει διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό η στεφανιαία μαζική εκτίναξη να αποπροσανατολίσει τα διαστημόπλοια «με τη μορφή της ‘αυξημένης οπισθέλκουσας’ σε τροχιά χαμηλής Γης». Οι διαστημικοί μετεωρολόγοι του Met Office, όμως, πιθανολογούν ότι η ηλιακή καταιγίδα θα καταστήσει ορατό το Βόρειο Σέλας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εντυπωσιακό φαινόμενο, θα γίνει, πιθανώς, ορατό σε αρκετές περιοχές του πλανήτη που δε συνηθίζεται. Γνωστό και ως aurora borealis, το Βόρειο Σέλας προκαλείται λόγω διαταραχών στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη, τις οποίες δημιουργεί η ροή των ηλιακών σωματιδίων, που συνήθως βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης. Οι χώρες που, κατά κανόνα, μπορούν να δουν το φαινόμενο είναι η Ισλανδία, η Αλάσκα, η Νότια Γροιλανδία, καθώς και τα Βόρεια τμήματα των Καναδά, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ρωσίας και Νορβηγίας.

 Οι επιστήμονες, ωστόσο, πιθανολογούν ότι, το επόμενο 24ωρο το φαινόμενο θα μπορούν να δουν και από τη Βρετανία, ενώ προσθέτουν ότι, τις επόμενες μέρες, όσο πιο βόρεια βρίσκεται κανείς στη χώρα αλλά και στην Ιρλανδία, τόσο πιθανότερο είναι να το απολαύσει.

madata.gr