28 Μαρτίου, 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα – Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο – Στα 238 ευρώ η μεγαβατώρα

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Χαμηλές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Νοέμβριο φέρνει η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Το ύψος που θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος Νοεμβρίου, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε σήμερα επιδότηση τιμής για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης έως και τις 500 κιλοβατώρες, που αντιπροσωπεύει τη μεγάλη γκάμα των νοικοκυριών, στα 238 ευρώ/MWh (24 λεπτά/kWh) , από τα 43 λεπτά που δόθηκαν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 0,35 και φτάνουν μέχρι τα 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Αναλυτικά, για όλες τις παροχές κυρίας και μη κυρίας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων:

Έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 238 ανά μεγαβατώρα και απορροφά το 90% της αύξησης
Από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για πάνω από 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα
Στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Φυσικό Αέριο
Η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Έτσι, με βάση το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τον Νοέμβριο, οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι χαμηλότερες κατά 8% με 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως τον τρέχοντα μήνα η κιλοβατώρα κόστιζε στα νοικοκυριά από 0,12 μέχρι 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου στα 259 ευρώ/MWh, ενώ για όλο τον Σεπτέμβριο είχε κλείσει στα 416,87 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πως καταγράφηκε μείωση της τάξης του 38%. 

madata.gr