19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ηλεκτρική διασύνδεση Eλλάδας – Κύπρου: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη κρίνει τις εκκρεμότητες

Με τις εκκρεμότητες να παραμένουν, η Λευκωσία άναψε «πράσινο φως» για την επίλυση του θέματος με την ανάκτηση του εσόδου κατά την κατασκευή του καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Τo υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου ετησίως, με 25 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 
Τα ποσά θα προέλθουν από τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων και θα καλύψουν τη χρονική περίοδο από το 2025 μέχρι το τέλος του 2029. Αν οι δαπάνες του φορέα υλοποίησης υπερβούν τα 125 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης την εν λόγω 5ετία, τότε το επιπλέον ποσό θα μετακυλιστεί στην ανάκτηση εσόδου κατά τη φάση λειτουργίας της διασύνδεσης.
 
Η θετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην πρόταση Παπαναστασίου ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση της σχετικής απόφασης της Κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕΚ). Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαναστασίου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα υπόλοιπα «ανοικτά» ζητήματα που εκκρεμούν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και αφορούν τον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου αποφάσεις παραπέμπονται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Πέμπτη (19/9).