16 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τέλος στα φορορολογικά προνόμια έναντι των συμβατικών Ι.Χ.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπήκαν δυναμικά στην αγορά αποσπώντας σημαντικό μερίδιο. Αιτία; Τα κίνητρα όπως και η απαλλαγή από φόρους και πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η περίοδος του μέλιτος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βαίνει προς το τέλος της.

Τα μηνύματα ήδη έρχονται από αρκετές κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Τι θέλουν πλέον να κάνουν με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Να προχωρήσουν στην εξίσωση της φορολόγησής τους με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Έτσι, λοιπόν, έρχεται σιγά – σιγά το τέλος των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά.

Η αλλαγή πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις έρχεται σε μια περίοδο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες προγραμματίζουν σταδιακά των περιορισμό των μοντέλων στη γκάμα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όσο πηγαίνουμε προς το 2035, αυτό θα γίνεται, καθώς όλα θα είναι ηλεκτρικά.

Στελέχη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών λένε ότι μέχρι το 2025 θα πρέπει να επέλθει το τέλος της αρχικής περιόδου των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά και η αγορά να μπει σε μία κανονικότητα.

Ήδη σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Όσο μεγαλώνει το μερίδιό τους στην πίτα της αγοράς, τόσο θα μπαίνουν φόροι, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

Θέλετε παράδειγμα; Η Βρετανία σκέφτεται από το 2025 να καθιερώσει τέλη κυκλοφορίας και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, αρκετές κυβερνήσεις μελετούν το ενδεχόμενο της μείωσης ή της πλήρους διακοπής των επιδοτήσεων κατά τα επόμενα χρόνια.

Λείπουν έσοδα και τα ψάχνουν ξανά στα αυτοκίνητα

Το ίδιο και στην Ιαπωνία: Τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης φορολογούνται ανάλογα με τον κυβισμό τους έως και με 789 δολάρια τον χρόνο. Τα ηλεκτρικά έχουν κατά πολύ μειωμένη φορολογία στα 178 δολάρια ετησίως μέχρι τώρα, αλλά σκέπτονται αλλαγές.

Η κυβέρνηση μελετά τον τρόπο που θα αλλάξει αυτό το καθεστώς καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Τώρα αποτελούν το 2% της αγοράς στην Ιαπωνία. Αλλά εκτιμούν ότι αριθμητικά είναι πολλά και θα έχουν σημαντικά φορολογικά έσοδα. Πόσα;

Η Ιαπωνία θα συλλέξει από τη φορολόγηση των αυτοκινήτων περί τα 10 δισ. δολάρια για το 2022, τα οποία διαθέτει για την συντήρηση του οδικού δικτύου. Αλλά το ποσό αυτό είναι κατά 14% κάτω από την καλύτερη χρονιά, που ήταν το 2002.

Τι θα κάνει, λοιπόν, η Ιαπωνία που θέλει να κρατήσει τα έσοδα σε αυτό το επίπεδο; Σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: ieidiseis.gr