29 Μαρτίου, 2024

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να ισχύσουν ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια

Δεν πρόκειται στην Ελλάδα να ισχύσουν μέτρα όπως ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια. Αυτό τουλάχιστον ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση με αφορμή τα όσα συζητώνται στην Ευρώπη για το θέμα ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης».

«Όσο διαρκεί η κρίση, οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος χωρίς αμφιβολία».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί» ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι διπλή καθώς πέρα από την εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχει προφανώς το ζήτημα των τιμών και της ακρίβειας».

Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη “τρέχει” για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις κατά 94% για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια, 84% για τις επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες, το οποίο χαρακτήρισε «απαραίτητο και ενδεδειγμένο για να μην χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε μέτρα ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «θα κάνει ουσιαστικές ανακοινώσεις με μετρημένα και ζυγισμένα μέτρα για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ενώ είπε πως θα υπάρχουν και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.