25 Μαΐου, 2024

Εικόνες σοκ στην Κίνα: Σαρωτικοί άνεμοι παρέσυραν ανθρώπους στο κενό ενώ κοιμόντουσαν – Επτά νεκροί

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά από σπάνιας σφοδρότητας καταιγίδα, με ανέμους κατηγορίας τυφώνα, που έπληξε την επαρχία Τζιανγκσί από το Σαββατοκύριακο.

Τρία από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν τους «ρούφηξαν» οι ισχυροί άνεμοι που έσπασαν τα παράθυρα στα διαμερίσματά τους σε πολυώροφο κτήριο, ενώ κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κενό.

 

Η ακραία κακοκαιρία έχει πλήξει εννέα πόλεις, μεταξύ των οποίων την Ναντσάνγκ και Τιουζτιάνγκ, επηρεάζοντας 93.000 ανθρώπους σε 54 κομητείες, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης πλημμυρών στην επαρχία Τζιανγκσί.

Την Κυριακή, η ακραία καταιγίδα συνοδευόταν από σφοδρές ριπές ανέμων που ξερίζωσαν από τα πλαίσιά τους παράθυρα με μέγεθος πόρτας σε πολυώροφο κτίριο στην Ναντσάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα κρεβάτια τους και βρέθηκαν στο κενό, χάνοντας τη ζωή τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα, ενώ 552 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Συνολικά 2.751 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Οι ισχυρές καταιγίδες –οι ισχυρότερες εδώ και πάνω από μία δεκαετία– που συνοδεύονταν από αστραπές, σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλάζι με μέγεθος μπάλας του γκολφ προκάλεσαν επίσης ζημιές ύψους 150 εκατ. γιουάν (21 εκατ. δολάρια) σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για σφοδρούς ανέμους με ταχύτητα έως και επιπέδου 12 στη σχετική τοπική κλίμακα, που αντιστοιχούν σε τυφώνα Κατηγορίας 1. Οι άνεμοι τέτοιας έντασης είναι σύνηθες φαινόμενο όταν τυφώνες πλήττουν την Κίνα και γενικά την ανατολική Ασία αλλά σπάνια παρατηρούνται σε περιοχές της ενδοχώρας, όπως στην επαρχία Τζιανγκσί.

Η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία διατήρησε την υψηλότερη βαθμίδα –πορτοκαλί– συναγερμού για τις καιρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Κίνας καθώς οι ισχυροί άνεμοι, οι χαλαζοπτώσεις και οι καταιγίδες συνεχίζονται και σήμερα.

madata.gr