30 Οκτωβρίου, 2024

Ιδιώτες γιατροί: Χωρίς ΕΟΠΥΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν αρνηθούν να εργαστούν στο ΕΣΥ

 Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες.

Με διάταξη του κ.Γεωργιάδη η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα δεχθούν να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στις άγονες περιοχές.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση του υπουργού υγείας προβλέπει ότι οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θα δεχθούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας θα χάνουν την σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα μένουν και εκτός και από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση των απειλών του Άδωνι Γεωργιάδη τις οποίες είχε εξακόντιση εδώ και αρκετές ημέρες στην προσπάθειά του να βρει ιδιώτες γιατρούς να καλύψει τα κενά στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ.

Η ρύθμιση προβλέπει:

«Άρθρο 56 Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων. 3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.».

4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Η έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ
Πάντως η κυβέρνηση εδώ και καιρό αναζητά γιατρούς για να καλύψει τις θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας ειδικά στις άγονες περιοχές, τονίζοντας ότι οι θέσεις παρότι προκηρύσσονται δεν καλύπτονται από το υγειονομικό προσωπικό αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου από την άλλη σημειώνουν ότι οι θέσεις δεν είναι ελκυστικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών. Προς το Σεπτέμβριο πάντως ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να δώσει οικονομικά κινητά στους γιατρούς για να καλύψουν τα κενά, κάτι βέβαια που θα είναι μάλλον δώρον άδωρον αφού θα έχει περάσει ήδη η καλοκαιρινή περίοδος.

Σε ό,τι αφορά στην έκκληση που έχει κάνει στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα στους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία κάνοντας έστω δύο εφημερίες το μήνα αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 12 ιδιώτες γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα.

Γι’ αυτό και με τη διάταξη αυτή που προωθεί στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει να υποχρεώσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να εργαστεί στο δημόσιο σύστημα όπου καταγράφονται τεράστια κενά. Ιατρικοί σύλλογοι πάντως σε όλη την Ελλάδα ζητούν άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τον ιατρικό κόσμο ώστε να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ.

ethnos.gr