29 Μαρτίου, 2024

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για την μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντιμέτωπο με την προοπτική της πιο μεγάλης σε διάρκεια ύφεσης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

 Ο διοικητής της ΤτΑ Άντριου Μπέιλι έκανε λόγο για «δύσκολο δρόμο μπροστά» για τα βρετανικά νοικοκυριά, με την τράπεζα να αναφέρεται σε μία «πολύ δύσκολη» περίοδο δύο ετών, με την ανεργία σχεδόν να διπλασιάζεται έως το 2025.

Όλα αυτά στον απόηχο της όγδοης κατά σειρά αύξησης του βασικού επιτοκίου δανεισμού της κεντρικής τράπεζας, από 2,25% σε 3%, που συνιστά υψηλό 14 ετών. Παράλληλα οι Βρετανοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ταχύτερη αύξηση του κόστους διαβίωσης εδώ και 40 χρόνια, με τον πληθωρισμό στο 10,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας στην προηγούμενη πρόβλεψή της για την πορεία της εθνικής οικονομίας είχε πει ότι ανέμενε ύφεση, δηλαδή δύο συναπτά τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, στο τέλος του τρέχοντος έτους και για όλο το 2023.

 Η νέα πρόβλεψη σημειώνει πως η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε μία δύσκολη πτωτική πορεία από το καλοκαίρι, που θα συνεχιστεί το ερχόμενο έτος αλλά και κατά το πρώτο μισό του 2024.

Αν και δε θα πρόκειται για την πιο βαθιά ύφεση που έχει βιώσει η χώρα, θα είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια από τη δεκαετία του 1920, από τότε δηλαδή που υπάρχουν τα πρώτα συγκρίσιμα στοιχεία.

Η ανεργία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%, αλλά εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 6,5% την επόμενη διετία.

Αντιδρώντας στην αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1992, ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού.

 
Σημειώνεται ότι βασικός στόχος της πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ο πληθωρισμός να μην υπερβαίνει το 2%.

Ο κ. Χαντ επισήμανε πως τα επιτόκια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές αγαθών «που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην πανδημία της Covid-19 και στην εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας για την απόφαση αύξησης του επιτοκίου, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι επιτόκιο θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα στο 4,5%.

Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο της προηγούμενης εκτίμησης για επιτόκιο ύψους 6%. Παρόλα αυτά θα πλήξει περαιτέρω τους κατόχους στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προσθέσουν περί τις 3.000 λίρες ετησίως στο λογαριασμό ενός μέσου στεγαστικού δανείου.

Οι σημερινές προγνώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας δε λαμβάνουν υπόψη τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Σούνακ περί αύξησης φόρων και περικοπής κρατικών δαπανών ώστε να καλυφθεί μια δημοσιονομική μαύρη τρύπα ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων λιρών. Η παρουσίαση του δημοσιονομικού πλάνου θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου από τον Υπουργό Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr