26 Απριλίου, 2024

Η τραγική ιστορία με τα τρία κοριτσάκια που πέθαναν από ασφυξία σε ψυγείο σαν σήμερα το 1990

Ήταν μια τραγική ιστορία, με θύματα τρία μικρά κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους μια μέρα σαν σήμερα το 1990.

Κυριακή 11 Μαρτίου στο χωριό Τρύφος, στα Ακαρνανικά όρη της Αιτωλοακαρνανίας, και οι περισσότεροι κάτοικοι συνόδευαν στην τελευταία κατοικία της, συγχωριανή τους που είχε πεθάνει την προηγούμενη ημέρα.

Τα τρία μικρά κοριτσάκια, η 6χρονη Τριάδα Τζούνη, η 7χρονη Χριστίνα Τσιλιμαντού και η 8χρονη Ευαγγελία Παππά είχαν έπαιζαν στη γειτονιά με τις κούκλες τους.
Έξω από το σπίτι της οικογένειας Τζούνη υπήρχε – στην αυλή – επαγγελματικό ψυγείο, που χρησιμοποιούσε παλιά ο παππούς της μικρής στο κρεοπωλείο του. Το ψυγείο είχε να λειτουργήσει πολλά χρόνια και η οικογένεια το χρησιμοποιούσε ως αποθηκευτικό χώρο.

Ο βετεράνος αστυνομικός συντάκτης Πάνος Σόμπολος στο βιβλίο του «Τα Τραγικά Γεγονότα της Τελευταίας 35ετιας όπως τα έζησα» (εκδόσεις Πατάκη), περιγράφει το γεγονός: «Σε εκείνο το ψυγείο, που στάθηκε μοιραίο, τα παιδιά μπήκαν για να παίξουν μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς τους από την κηδεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης αλλά και μαρτυρίες κατοίκων του χωριού περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι τελείωσε η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή. Οι γονείς επέστρεψαν στα σπίτια τους, όπου διαπίστωσαν ότι τα παιδιά απουσίαζαν και υπέθεσαν ότι μπορεί να είναι στο σπίτι του ενός ή του άλλου γείτονα και δεν ανησύχησαν. Όμως λίγο μετά ρωτούσαν η μία μάνα την άλλη αν είναι εκεί τα παιδιά και οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. (…). Οι ώρες περνούσαν και οι γονείς είχαν τρελαθεί από την αγωνία και το άγχος. Το μυστήριο λύθηκε λίγο αργότερα: Μία τραγική έκπληξη περίμενε την Ανθούλα Τζούνη μητέρα της Τριάδας. Ένα παρόμοιο ψυγείο στάθηκε μοιραίο για τρεις οικογένειες…
Πάνω στην απελπισία της και επειδή δεν είχαν βρεθεί πουθενά τα παιδιά, σκέφτηκε να κοιτάξει και στο επαγγελματικό ψυγείο. Μόλις άνοιξε την πόρτα βρήκε μέσα τα τρία κοριτσάκια πεσμένα κάτω. 

«Με τις κούκλες τους στην αγκαλιά»
 Πήγα στο χωριό ως απεσταλμένος της ΕΡΤ και του ΕΘΝΟΥΣ και μίλησα με πολλούς χωριανούς. η Αγγελική Λούτζη, που ήταν γειτόνισσα με την οικογένειά Τζούνη μίλησε για το φοβερό συμβάν και έδωσε συμπληρωματικές πληροφορίες: Όταν γύρισαν οι γονείς τους από την κηδεία τα αναζήτησαν αλλά δεν τα βρήκαν πουθενά. Άρχισαν να ζώνουν τα φίδια και τις τρεις μανάδες. Η Ανθούλα ήξερε ότι τα παιδιά έπαιζαν συχνά στο παλιό κρεοπωλείο. Όταν άνοιξε την πόρτα του ψυγείου βρήκε νεκρά και τα τρία κοριτσάκια με τις κούκλες τους στην αγκαλιά. Ήταν τραγικό! Η Χριστίνα ήταν ακόμα ζεστή· τα άλλα δύο κοριτσάκια είχαν παγώσει. Τους έκαναν τεχνητές αναπνοές αλλά τίποτα. Τα έβαλαν και τα τρία σε ένα αγροτικό και τα πήγα στο Κέντρο Υγείας Κατούνας. Στη συνέχεια τα πήγαν στο Αγρίνιο όπου οι γιατροί είπαν ότι δεν γίνεται τίποτα… Τα παιδάκια και τα τρία ήταν πεθαμένα.

Μία 70χρονη γειτόνισσα είχε πει: Απόγευμα ήταν πια, αν θυμάμαι καλά, όταν άκουσα την Ανθούλα (Τζούνη) να φωνάζει: Τρέξτε χωριανοί τις βρήκα, τρέξτε βοήθεια, ελάτε γρήγορα, εδώ είναι βοήθεια! Έτρεξα κι εγώ. Μαζεύτηκε όλο το χωριό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν φταίνε οι γονείς η κακιά η ώρα φταίει. Οι γονείς τα πρόσεχαν τα παιδάκια τους. Σας λέω πάλι, φταίει η κακιά η ώρα. Το φινάλε της φοβερής τραγωδίας γράφτηκε την επόμενη μέρα που έγινε η κηδεία των κοριτσιών. Ντυμένες νυφούλες ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο του μικρού χωριού, η μία δίπλα στην άλλη …..».

Οι κίνδυνοι στα παλιά ψυγεί

Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι τα παλιά ψυγεία εγκυμονούν κινδύνους και «ευθύνονται» για πολλούς θανάτους παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέτοιες μεγάλες συσκευές, όπως είναι τα επαγγελματικά ψυγεία ή οι καταψύκτες, έχουν κακή παροχή αέρα, βαρύ καπάκι ή πόρτα που κλείνει μόνο του. Τα παιδιά που παίζουν παιχνίδια, όπως κρυφτό, μπορεί να παγιδευτούν μέσα σε αυτά. Η στεγανή ή αεροστεγή σφράγιση τους, εμποδίζει να πάρουν αέρα και η μόνωση θορύβου της συσκευής εμποδίζει να ακουστούν οι κραυγές τους. Μοιραία ακολουθεί ο θάνατος από ασφυξία.

.ethnos.