3 Μαΐου, 2024

Η θέση της Αναγέννησης Ιεράπετρας στη χθεσινή συνάντηση

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο γήπεδο του Καλού Χωριού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αθλητικών σωματείων του νομού Λασιθίου με την ΕΠΣ Λασιθίου. Το σωματείο της Αναγέννησης Ιεράπετρας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Μαγούλη. Συζητήθηκαν αρκετά θέματα, και έγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στους προβληματισμούς που κατέθεσαν όλες οι ομάδες, ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Κοινός παρανομαστής όλων ήταν οι δυσκολίες που ταλανίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ειδικά στην μετά κορωνοϊο εποχή.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και τέθηκαν προς προβληματισμό ήταν τα εξής:

Παιδικό πρωτάθλημα, Ακαδημίες, Μικτή Λασιθίου, Β΄τοπικό και όριο ηλικίας παικτών, Αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, , τρόποι εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την συντήρηση των ομάδων.

Όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων πήραν τον λόγο με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λασιθίου κ. Χηνόπουλο να αφουγκράζεται όλες τις ανησυχίες των παρευρισκομένων.

Η συνάντηση επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία, καθώς υπήρχε απαρτία και ο δίωρος διάλογος που πραγματοποιήθηκε , έγινε σε πολύ φιλικό και ευνοϊκό κλίμα, με όλες τις ομάδες να συγκλίνουν και να συμφωνούν στις προτάσεις που κατέθεσαν.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του προέδρου των Λιονταριών κ. Μαγούλη :

« Θεωρώ όλα τα χρόνια ότι έγινε μια προσπάθεια από όλες τις διοικήσεις της ΕΠΣ Λασιθίου, αλλά το αποτέλεσμα μένει το ίδιο. Στο νομό μας διακρίνω έλλειψη οράματος για το λασιθιώτικο ποδόσφαιρο και την αναβάθμισή του, αφού δεν επικεντρώνεται στο μέλλον, αλλά μόνο στο τώρα. Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο Λασίθι πρέπει να αρχίσει επιτέλους από τη βάση , η οποία είναι οι ακαδημίες των ομάδων. Στο νομό μας υπάρχουν σήμερα 10-12 ανενεργές ακαδημίες με ικανό αριθμό παικτών που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια από τον κ. Χριστινάκη τα τελευταία χρόνια, όμως εμείς οι ίδιοι απαξιώσαμε τον θεσμό. Υπήρχαν ομάδες που οι οποίες έστειλαν τις ακαδημίες τους για αγώνες σε άλλο νομό και όχι στο Λασίθι, σαμποτάροντας εκ των έσω όλο το εγχείρημα. Υπήρχαν ομάδες που χωρίς καμία ειδοποίηση δεν κατέβαζαν τις ακαδημίες τους σε αγώνα, αδιαφορώντας για τις αντίπαλες ομάδες που είχαν ήδη μετακινηθεί για να αγωνιστούν. Σαν Αναγέννηση ζητάμε την εφαρμογή του και η μη συμμόρφωσή των Ακαδημιών να έχει αντίκτυπο στην μεγάλη ομάδα. Να μην γίνει καμία υποχώρηση σε αυτό. Υπάρχουν περιοχές και χωριά που πληθυσμιακά δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν ακαδημία. Δεν ζητάμε ποινή αυτών των ομάδων, αλλά αντίθετα ζητάμε την με οποιοδήποτε τρόπο επιβράβευση όσων ομάδων είναι τυπικές στις υποχρεώσεις των αγώνων στο Παιδικό Πρωτάθλημα.

Θα είναι χρήσιμο και ωφέλιμο οι αγώνες των τμημάτων υποδομής, έστω των μεγαλύτερων ηλικιών, να γίνονται πριν τους αγώνες των μεγάλων ομάδων, ώστε ο γονέας που έρχεται να δει το παιδί του, να παραμείνει στο γήπεδο , να στηρίζει και την μεγάλη ομάδα. Έτσι θα γεμίσουν οι κερκίδες και με γονείς και παιδιά.

Οι προπονητές των Μικτών ομάδων Λασιθίου, δεν έχουν εικόνα των παικτών τους. Με ένα σοβαρό πρωτάθλημα ακαδημιών, θα είναι σε θέση να σχηματίζουν καλύτερη γνώμη των αθλητών, δημιουργώντας επιτέλους ένα ανταγωνιστικό σύνολο Μικτών Λασιθίου.

Το αμέσως επόμενο βήμα για τα παιδιά των Ακαδημιών είναι το Β΄τοπικό. Να παίζουν μπάλα σε ένα αναπτυξιακό Β΄τοπικό. Όσον αφορά το Β΄τοπικό, να τεθεί όριο ηλικίας και όχι να βλέπουμε να παίζουν 38-40 χρονών αθλητές με 16χρόνους αντιπάλους στις ομάδες του Β΄τοπικού. Οι αθλητές του Β΄τοπικού να αποτελούν τη μαγιά για τις αντρικές ομάδες, να προωθούνται με ορθόδοξο τρόπο, ακολουθώντας τα βήματα της εξέλιξης.

Για το Ά τοπικό η θέση μας είναι να έχει 12 ομάδες, χωρίς μπαράζ, ώστε να δοθούν αρκετοί αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Σας ευχαριστώ . Καλή συνέχεια σε όλους μας.»

Φωτογραφίες: κ. Μαρκάκης, εφημερίδα Ανατολή