29 Μαρτίου, 2024

Οι σπόροι που κάνουν καλό στην καρδιά και μειώνουν τη χοληστερόλη – Το μυστικό των Αζτέκων

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ αποτελούν σημαντικό συστατικό στις χορτοφαγικές και vegan διατροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, όπως παρουσιάζει άρθρο στο topontiki.gr.

Οι σπόροι chia, αποτελούσαν ήδη από την αρχαιότητα υπερτροφή και μέρος του καθημερινού διαιτολογίου των Αζτέκων, των Μάγια και των Ινδιάνων της ΝΔ Αμερικής και του Μεξικό. Εδώ και πολλά χρόνια πλέον τα εξωτικά σποράκια έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση και στη χώρα μας όπου η δημοτικότητά τους έχει εκτοξευθεί.

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τους θρεπτικούς σπόρους σε οπωροπωλεία, είτε ακόμη σε τυποποιημένες συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ, σκέτοι ή ως προσθήκη σε δημητριακά, ποτά και μπάρες δημητριακών.

Τα διατροφικά οφέλη των σπόρων Chia είναι πολλαπλά: οι μικροί, μαύροι σπόροι αποτελούν μία από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κυρίως του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA). Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι σπόροι Chia έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL.

Αποτελούν επιπλέον σημαντικό συστατικό στις χορτοφαγικές και vegan διατροφές, αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Μόνο μια κουταλιά της σούπας σπόρων chia περιέχει σχεδόν 2 γρ. πρωτεΐνης.

 
Ωστόσο, επειδή οι σπόροι chia δεν έχουν έντονη γεύση, μπορούν να καταναλωθούν ως προσθήκη θρεπτικών στοιχείων σε διάφορα τρόφιμα όπως δημητριακά, γιαούρτια ή σούπες. Μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό, στις σαλάτες και σε σούπες ή ως ένα υγιές, πλούσιο σε πρωτεΐνες επιδόρπιο. Λειτουργούν επίσης ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του αυγού σε vegan συνταγές, καθώς είναι υδρόφιλοι. Όταν οι σπόροι αφεθούν σε υγρό για περίπου είκοσι λεπτά, διογκώνονται και αναπτύσσουν μια υφή που μοιάζει με ζελατίνη, οπότε χρησιμοποιούνται συχνά σε συνταγές για πουτίγκες.

Δοκιμάστε αυτό: Ρίξτε ένα τέταρτο του φλιτζανιού σπόρους chia σε ένα φλιτζάνι γάλα (εναλλακτικά ροφήματα από αμύγδαλο, σόγια ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα). Τοποθετείστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Τέλος, προσθέστε μούρα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και προαιρετικά ένα άρωμα όπως η βανίλια ή γλυκαντικό όπως η ερυθριτόλη.

 

madata.gr