29 Μαρτίου, 2024

Η Ρωσία έχει υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες σύμφωνα με τις ΗΠΑ

 Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτίμησε χθες Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ότι ο στρατός της Ρωσίας έχει υποστεί πάνω από 100.000 απώλειες —νεκρούς και τραυματίες— στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως πως οι ουκρανικές δυνάμεις «πιθανόν» υπέστησαν «παρόμοιο» επίπεδο απωλειών. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Υπάρχουν «πολύ πάνω από 100.000 ρώσοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Πιθανόν το ίδιο στην ουκρανική πλευρά. Πολλά ανθρώπινα δεινά», ανέφερε ο στρατηγός Μίλι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Economic Club of New York. Ο στρατηγός εκτίμησε επίσης ότι έχουν σκοτωθεί κάπου 40.000 ουκρανοί άμαχοι αφότου ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου η σύρραξη, η οποία οδεύει να συμπληρώσει 9 μήνες. Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται μπροστά στην πιθανή ανάπαυλα των εχθροπραξιών λόγω του χειμώνα και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό μπορεί να δώσει την ευκαιρία να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για την προοπτική αυτή, ο στρατηγός Μίλι σημείωσε πως το ότι αρχικά τα μέρη αρνούνταν να διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επέτεινε τα ανθρώπινα δεινά και είχε αποτέλεσμα εκατομμύρια επιπλέον απώλειες. «Αν υπάρχει ευκαιρία για διαπραγμάτευση, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη (…) πρέπει να αδράξεις τη στιγμή», έκρινε.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας, οδυνηρή εξέλιξη για τη Μόσχα και κατά δυτικούς αναλυτές σημείο καμπής στον πόλεμο. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως το Κίεβο ενδέχεται πλέον να μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, άλλοι προειδοποιούν ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο, να αναδιατάξει και να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της για να εξαπολύσει νέα επίθεση την άνοιξη.

Κατά τον κ. Μίλι, η Ρωσία ήδη αποσύρεται από τομείς της Χερσώνας. «Δεν θα τους πάρει μια-δυο μέρες, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και εβδομάδες, για να αποσύρουν αυτές τις δυνάμεις προς νότο», είπε, εξηγώντας πως υπάρχουν από 20.000 ως 30.000 στρατιωτικοί ανεπτυγμένοι βόρεια του Δνείπερου.

Αν και οι ΗΠΑ και το NATO δεν έχουν επέμβει απευθείας στη σύρραξη, εξοπλίζουν, συμβουλεύουν, δίνουν πληροφορίες στο στρατό της Ουκρανίας. Ο στρατηγός Μίλι σημείωσε πως ο πόλεμος μετέτρεψε 15 ως 30 εκατομμύρια Ουκρανούς σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, πέρα από τους 40.000 νεκρούς.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πως παρά τις βαριές απώλειες η Μόσχα δεν έχει επιτύχει αυτούς που θεωρούν ότι ήταν οι στόχοι της όταν άρχιζε την εισβολή και διερωτώνται αν και κατά πόσον μπορεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αποδεκάτισαν τις χερσαίες δυνάμεις και τα τεθωρακισμένα που ανέπτυξαν και μείωσε κατά μεγάλο μέρος τα αποθέματα πυρομαχικών του πυροβολικού της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters