27 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στους ηγέτες της ΕΕ

Στη μαύρη λίστα με τα ανεπιθύμητα πρόσωπα στη Ρωσία, βάζει η Μόσχα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίποινα στις σκληρές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες της Δύσης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οι περιορισμοί ισχύουν για την ανώτατη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ευρωπαίων Επιτρόπων και επικεφαλής στρατιωτικών δομών της ΕΕ, καθώς και για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προωθούν αντιρωσικές πολιτικές, ανέφερε το υπουργείο.

Τα νέα ρωσικά αντίποινα ισχύουν επίσης και για εκπροσώπους κυβερνήσεων και κοινοβουλίων ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και δημόσια πρόσωπα και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης «που είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την προώθηση παράνομων αντιρωσικών κυρώσεων, την υποκίνηση ρωσοφοβικών συναισθημάτων και την παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ρωσόφωνων πληθυσμών».

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται, όμως ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα.

«Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε εχθρική ενέργεια εκ μέρους της ΕΕ και των χωρών μελών της, αναπόφευκτα θα ανταποδίδεται».

Στα μέσα Μαρτίου η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

madata.gr