16 Ιουλίου, 2024

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Τι αναφέρει για ανάπτυξη, πληθωρισμό και χρέος

Ανάπτυξη 2,1% το 2024 και πτώση πληθωρισμού από το 4,2% στο 2,8% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Παράλληλα υπογραμμίζει πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από 167,4% στο 158% του ΑΕΠ.

Κάνοντας λόγο για «αισθητή βελτίωση» των οικονομικών προοπτικών της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση θα στηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από τα κονδύλια του EU Next Generation.

Σχετικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη, υπογραμμίζει πως αυτοί είναι σήμερα πιο ισορροπημένοι, ωστόσο μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η συγκρούση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουντ ο εμπόριο και να προκαλέσουν νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Αντίθετα η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αντίδραση της αγοράς στην πρόσφατη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

ieidiseis.gr