13 Ιουλίου, 2024

Η πρώτη Ενεργειακή Κοιλάδα της Ευρώπης δημιουργείται στη Κρήτη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Στην Κρήτη φιλοξενήθηκαν από 17 έως 19 Ιουνίου, εταίροι του ευρωπαϊκού έργου HORIZON “CRETE VALLEY” με στόχο τη δημιουργία ενός “Ζωντανού Εργαστηρίου” μιας Κοιλάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ομάδα του Crete Valley επισκέφθηκε τις 4 περιοχές που στο σύνολό τους θα αποτελέσουν ένα αειφόρο, ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα, για ασφαλέστερο εφοδιασμό και χαμηλότερο κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ο πιλότος για τη δημιουργία κι άλλων Ενεργειακών Κοιλάδων στην Ευρώπη. Τα έργα που θα κατασκευαστούν, καλύπτονται από Ευρωπαϊκούς πόρους, και θα αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει κάθε μία από τις περιοχές αυτές.
Η στόχευση της πρώτης φάσης του έργου, είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών. Η ομάδα του Crete Valley, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κοινωνικής Καινοτομίας της Αυστρίας (#ZSI) συνάντησε τους ντόπιους στα σπίτια, στα καφενεία, στις γειτονιές, στο χώρο δουλειάς τους, με στόχο να τους ενημερώσει αλλά και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της περιοχής τους.
Η πρώτη φάση εκκίνησης του έργου, ολοκληρώθηκε με διοργάνωση ημερίδας στο ξενοδοχείο Galaxy, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις, πάντα με γνώμονα τον κοινωνικό αντίκτυπο και την κοινωφέλεια του σκοπού. Στην ημερίδα συμμετείχαν πολίτες, στελέχη φορέων και υπηρεσιών, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και βιομηχανικού κλάδου, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, με ενεργή συμμετοχή στα τραπέζια συζητήσεων που ακολούθησαν.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, Νίκος Ξυλούρης και Γιάννης Αναστασάκης. Τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης είχε η Ερμιόνη Γιαλύτη στέλεχος του προγράμματος.

Παραβρέθηκαν οι συμμετέχοντες εταίροι από τη Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), η Eunice Energy Group, το Διεθνές Συμβούλιο για τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες (ICLEI), και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.