28 Μαρτίου, 2024

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουριστικών Νησιών

Στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουριστικών Νησιών, που διοργανώθηκε στα Κανάρια Νησιά συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Τον λόγο της σύγκλισης και της πρωτοβουλίας των Καναρίων Νήσων, εκ μέρους όλων των Τουριστικών Νησιών της Ευρώπης, αποτέλεσε το δεδομένο, δυστυχώς πλέον ότι οι νησιωτικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε θέματα Πανδημίας, Πολέμου, Ενεργειακών Κρίσεων και κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με συνέπειες, οι οποίες για τα νησιά δεν είναι αναστρέψιμες ή είναι πολύ πιο δύσκολα αναστρέψιμες.
Με δεδομένο ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και οι διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής για το Κλίμα προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να ηγηθεί της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της τεχνολογικής επανάστασης σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνοντας ότι οι μόνοι δρόμοι που μας οδηγούν με ασφάλεια στο μέλλον είναι η Πράσινη Μετάβαση και ο Ψηφιακός μετασχηματισμός χτίζοντας έτσι βιώσιμες κυβερνήσεις οικονομικά, κοινωνικά & περιβαλλοντικά.
Με άξονα τα παραπάνω, το Συνέδριο ενέκρινε και διατύπωσε μια κοινή άποψη που συνοψίστηκε στο ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό τομέα «κλειδί» της οικονομίας της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία είναι ηγέτης στον τουρισμό παγκοσμίως και για διατηρηθεί αυτή η πρωτοκαθεδρία, είναι απαραίτητο να ανακηρυχθεί ο τουρισμός ως Κοινή Πολιτική της Ε.Ε., εισηγήθηκε δε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Τουριστικού Φορέα, που θα δώσει προτεραιότητα σε Πολυεθνικά Στρατηγικά Έργα στα Ευρωπαϊκά Ταμεία και θα προωθήσει «Συμφωνίες Σύνδεσης» για τη χρηματοδότηση τουριστικών έργων, ειδικά για την στήριξη των νησιών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Το Συνέδριο των Τουριστικών Νησιών δεσμεύτηκε να προωθήσει και να αναπτύξει αυτές τις απόψεις, εργαζόμενο στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου για όλο το 2023, το οποίο τοποθετεί τη ζώνη των Ευρωπαϊκών Νήσων στην κορυφή της Ε.Ε. στον επείγοντα αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής μέσα από μια νέα κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Τουρισμού και μια Ευρωπαϊκή Τουριστική Υπηρεσία, ανανεώνοντας και το «ραντεβού» των Ευρωπαϊκών Νησιών, για τον Οκτώβριο του 2023.
Η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρινόμενη από την πρώτη στιγμή στην πρόσκληση των Ευρωπαϊκών Νησιών, προσκάλεσε και συγκρότησε επιτροπή εκπροσώπησης της Κρήτης, αποτελούμενη από τον Κυριάκο Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Ειρήνη Δήμου, Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης & Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ και τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο CEO της Aldemar Resorts και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Με την τεχνογνωσία της, βοήθησε εξαιρετικά το στέλεχος της Περιφέρειας Λένα Καργάκη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Κώτσογλου, ομιλητής του συνεδρίου εκ μέρους της Κρήτης δήλωσε ότι: «Από μόνο του ένα συνέδριο στο οποίο βλέπεις τους εκπροσώπους των Βαλεαρίδων με τα 16 εκ. επισκεπτών, αλλά και τις Αζόρες, τη Μαδέιρα και όλες τις άλλες νησιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης και τις πρωτοβουλίες τους, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, οι στόχοι και η τελική διακήρυξη του Συνεδρίου εκφράζει την αγωνία ότι οι συνέπειες της Πανδημίας, του Πολέμου αλλά κυρίως της Κλιματικής Αλλαγής θα έρθουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά στα νησιά και γιαυτό πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα με μια κοινή Ευρωπαϊκή Τουριστική Πολιτική. Βγαίνουμε πιο σοφοί από αυτό το συνέδριο, προτείνοντας η επόμενη σύγκλισή του να γίνει στην Κρήτη, το 2023.»