26 Απριλίου, 2024

Η περιφέρεια Κρήτης ως παράδειγμα εφαρμογής στην αυτοδιοίκηση του θεσμού του συμβούλου ακεραιότητας

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής), το 2ο Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με κεντρικό μήνυμα ΄΄ Ακεραιότητα, Λογοδοσία και Διαφάνεια στα Ανώτερα Στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης΄΄.
Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Η παρέμβαση του κ. Δοξαστάκη εστίασε στο θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας και τη Δημόσια Ηθική και Δεοντολογία στο Δημόσιο Τομέα.
Η Περιφέρεια Κρήτης από τον Ιούλιο του 2022 είναι η πρώτη που διαθέτει σύμβουλο ακεραιότητας που είναι ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει αποσπαστεί στην αρχή διαφάνειας κι έχει διατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως τo Δημόσιο μάνατζμεντ πρέπει να μπει και στην αυτοδιοίκηση με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση μέσω στόχων διοίκησης ολικής ποιότητας, κοινό πλαίσιο αξιολόγησης και διαδικασίες, οι οποίες πραγματικά θα κάνουν ουσιαστικότερο τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Δεν αρκεί δηλαδή το κομμάτι αυτό που αφορά το διοικητικό μηχανισμό, την παραγωγή υπηρεσιών, αλλά είναι σημαντικός και ο ρόλος της δημόσιας ηθικής ως συστατικό κομμάτι της διοίκησης.