19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η πατριαρχία και η ανησυχητική αύξηση φαινομένων γυναικοκτονίών στην Ελλάδα

Του Γιάννη Καζάνα

 
Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την πατριαρχία και τις έμφυλες ανισότητες. Η γυναικοκτονία είναι η ακραία μορφή έμφυλης βίας, όπου γυναίκες δολοφονούνται λόγω του φύλου τους, συχνά από συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει δει μια ανησυχητική αύξηση στις γυναικοκτονίες. Το 2021 και το 2022 σημειώθηκαν 23 και 24 γυναικοκτονίες αντίστοιχα, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την κατάσταση, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις γυναικοκτονίες ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η πατριαρχία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα εγκλήματα, καθώς οι βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα ενισχύουν την ανισότητα και τη βία κατά των γυναικών. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της πατριαρχίας είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ως εκ τούτου η πατριαρχία είναι ένα κοινωνικό σύστημα που διατηρεί και ενισχύει την κυριαρχία των ανδρών σε βάρος των γυναικών. Αυτό το σύστημα επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τη δημόσια ζωή. Η πατριαρχία δημιουργεί και ενισχύει έμφυλα στερεότυπα, τα οποία περιορίζουν τις γυναίκες και τις καθιστούν ευάλωτες σε διάφορες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικοκτονιών.