29 Μαρτίου, 2024

Η Κίνα αυξάνει τις εισαγωγές κρασιού

Οι κινεζικές εισαγωγές κρασιού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους συνέχισαν την πτωτική τους τάση, αλλά η συνολική πτώση μετριάστηκε από ανάπτυξη τον Μάιο. Γενικότερα, οι αβεβαιότητες αιωρούνται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Covid διπλασιάζεται και πάλι στη Σαγκάη, αυξάνοντας τους φόβους για νέο περιορισμό.

Η Γαλλία παίρνει το προβάδισμα στα εμφιαλωμένα κρασιά και η Χιλή στα χύμα κρασιά.
Οι συνολικές εισαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα για πέντε μήνες μειώθηκαν χωρίς εξαίρεση, καθώς τα μέτρα κατά της Covid που ελήφθησαν το δεύτερο τρίμηνο στραγγάλισαν σημαντικούς κόμβους κατανάλωσης και εμπορίου όπως η Σαγκάη. Οι εισαγωγές κρασιού μειώθηκαν κατά 13,7% σε αξία στα 592,8 εκατ. δολάρια (587 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κινεζική Ένωση Εισαγωγών και Εξαγωγών Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (CAWS). Ωστόσο, τον Μάιο, οι εισαγωγές κρασιού αυξήθηκαν, κατά 12,2% σε αξία, φτάνοντας τα 141,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (140 εκατ. ευρώ), για συνολικά 38 εκατομμύρια λίτρα. Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται μέχρι σήμερα. Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν αυτή η αύξηση αντανακλά ανάκαμψη της ζήτησης ή εάν οφείλεται σε καθυστερήσεις στις παγκόσμιες αποστολές. Η Σαγκάη, η οποία μόλις βγήκε από μια περίοδο περιορισμού άνω των δύο μηνών, καταγράφει τώρα νέα κρούσματα, γεγονός που εγείρει και πάλι φόβους για ενδεχόμενο εγκλεισμό.

Η Γαλλία ηγείται στα εμφιαλωμένα κρασιά και η Χιλή στα χύμα κρασιά
Όσον αφορά τις εισαγωγές κρασιού, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή των συσκευασμένων αποστολών. Κατάφερε επίσης να διευρύνει το χάσμα με τις άλλες χώρες προμηθευτές, ενώ η Αυστραλία, πρώην νούμερο ένα στις εισαγωγές, σχεδόν ξεχάστηκε, αφού το μερίδιο αγοράς της δεν ξεπερνά πλέον το 0,5%. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η Γαλλία εξήγαγε στην Κίνα κρασιά συνολικής αξίας 254,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (252 εκατ. ευρώ), που αντιπροσωπεύει το 42,8% των συνολικών εισαγωγών. Ωστόσο, πρόκειται για πτώση 10,9% σε αξία και 23,1% σε όγκο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CAWS. Η Χιλή διέκοψε με επιτυχία την πτωτική τάση και κατέγραψε ανάπτυξη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 64,3 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (154 εκατ. ευρώ), στην Κίνα τους πρώτους πέντε μήνες, σημειώνοντας αύξηση 16,08% σε όγκο και 11,95% σε αξία. Το μερίδιο αγοράς της επίσης αυξήθηκε στο 26,15%. Τα συσκευασμένα κρασιά της Χιλής αντιστοιχούσαν σε περίπου 116,1 εκατομμύρια δολάρια (115 εκατομμύρια ευρώ), ή περίπου το 74% των συνολικών εξαγωγών της στην Κίνα, υποδηλώνοντας ότι τα ποιοτικά κρασιά αυξάνονται, με όλο και περισσότερους εμπόρους να στρέφονται στη Χιλή για να αντικαταστήσουν τα αυστραλιανά κρασιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα χύμα κρασιά δεν αποτελούν σημαντική δραστηριότητα για τη Χιλή. Πράγματι, η τελευταία παραμένει η κορυφαία εισαγωγός χώρα χύμα κρασιού στην Κίνα, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 72% της συνολικής αξίας των εισαγωγών χύμα κρασιού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία CAWS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν έδαφος
Όσον αφορά τα κρασιά συσκευασμένα σε μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 10 λίτρα, η Αυστραλία κυριαρχούσε αρχικά σε αυτήν την κατηγορία, καθώς οι ποινικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από την Κίνα ισχύουν μόνο για αυστραλιανά κρασιά συσκευασμένα σε μεγέθη 2 λίτρων ή λιγότερο. Ωστόσο, έδωσε τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία με βάση τα στοιχεία για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Εξαιρουμένης της Χιλής, οι εξαγωγές των ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης αύξηση σε αξία σε διάστημα πέντε μηνών, αυξημένες κατά 19,3% στα 20,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (20 εκατ. €) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.