28 Μαρτίου, 2024

Η Ιρλανδία προετοιμάζεται για τις δύσκολες ημέρες

Ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις υπόσχονται παροχές που στην καλύτερη περίπτωση εξαντλούν τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύψει και στη χειρότερη οδηγούν σε τεράστια ελλείμματα, σε άλλες χώρες αξιοποιούν τα υπερπλεονάσματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Υπολογίζοντας ότι θα συγκεντρώσει φέτος 24 δισ. ευρώ από τους εταιρικούς φόρους που έχουν αυξηθεί θεαματικά χάρη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και προσβλέποντας στο ενδεχόμενο να φθάσουν αυτοί οι φόροι στα 27 δισ. ευρώ το 2026, η Ιρλανδία σχεδιάζει την τοποθέτηση μέρους αυτών των εσόδων σε κρατικό επενδυτικό ταμείο. Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει συγκεκριμένα να τοποθετήσει 90 δισ. ευρώ σε κρατικό επενδυτικό ταμείο με σκοπό να καλύψει αργότερα τις ανάγκες που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού. Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Μακ Γκραθ, χαρακτηρίζει «αναγκαία» τη θέσπιση ενός κρατικού ταμείου του είδους, επικαλούμενος το μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει συγκεντρώσει η χώρα αλλά και τη μεγάλη έκθεση της Ιρλανδίας στην αστάθεια των εταιρικών φόρων, όπως και στο «αυξημένο δημοσιονομικό κόστος».

Τονίζει μάλιστα πως η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων και τα συνεπακόλουθα ιλιγγιώδη φορολογικά έσοδα ενδέχεται να είναι προσωρινά, γι’ αυτό και είναι «κραυγαλέα ανάγκη» αυτό το ταμείο.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ληφθεί η απόφαση για το ύψος του ποσού που θα τοποθετείται στο εν λόγω ταμείο σε ετήσια βάση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα καταβάλλονται τουλάχιστον 34 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030. Σχετική έκθεση του υπουργείου υπολογίζει πως αν επενδύονται τα εν λόγω ποσά μέχρι το 2035 και συγκεντρώνονται κέρδη, τότε η συνολική αξία του κρατικού επενδυτικού ταμείου μπορεί να φθάσει στα 142 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία συγκεντρώνει εδώ και πολλά χρόνια θεαματικά φορολογικά έσοδα, καθώς έχει προσελκύσει στο έδαφός της μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στο Δουβλίνο για να επωφεληθούν από τον χαμηλό συντελεστή εταιρικής φορολογίας, το επίμαχο 12,5%. Στην προκείμενη περίπτωση όμως η συζήτηση περί του κρατικού επενδυτικού ταμείου οφείλεται στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, η οποία κυριολεκτικά έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποδώσει την εκτόξευση των φορολογικών εσόδων στη μεγάλη κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά θεωρεί πως έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και ο χαμηλός συντελεστής εταιρικής φορολογίας. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν, πάντως, δηλώσει ότι δεν κατανοούν πλήρως αυτή την αιφνίδια εκτόξευση των φόρων.

kathimerini.