9 Ιουνίου, 2023

Οι ΗΠΑ έχουν τις «αμφιβολίες» τους για την επανεκλογή του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας

 Η Ουάσιγκτον εξέφρασε χθες Τρίτη τις «σοβαρές αμφιβολίες» της για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα στην Ισημερινή Γουινέα, όπου ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο εξασφάλισε νέα θητεία με θριαμβευτικό σκορ.

Στην εξουσία από το 1979, ο κ. Ομπιάνγκ επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, πρόεδρος του μικρού πετρελαιοπαραγωγικού κράτους της κεντρικής Αφρικής, όπου κυβερνά με σιδηρά πυγμή και την αντιπολίτευση φιμωμένη, κατά τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

«Με δεδομένο το εύρος των παρατυπιών που παρατηρήθηκαν και των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν και δίνουν το 94,9% των ψήφων στο PDGE (σ.σ. Parti Démocratique de Guinée Equatoriale, Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας, η παράταξη του προέδρου), έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία» της διαδικασίας, ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κατά την εκλογική διαδικασία της 20ής Νοεμβρίου έγιναν «βάσιμες καταγγελίες για συστηματικές παρατυπίες», ανέφερε εξάλλου ο κ. Πράις μέσω Twitter, καλώντας τη Λιμπρβίλ να «απαντήσει» στις «καταγγελίες για εκλογική απάτη».

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο, στην εξουσία για πάνω από 43 χρόνια, είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ όσον αφορά την παραμονή σε θέση αρχηγού κράτους μεταξύ όσων ζουν, εξαιρουμένων μόνο μοναρχιών. Ο 80χρονος πατριάρχης κυβερνά ένα καθεστώς που συγκαταλέγεται στα πιο κλειστά και αυταρχικά στην υφήλιο και κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αυθαίρετες φυλακίσεις και βασανιστήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ