15 Ιουλίου, 2024

Η ιδιαίτερη συνάντηση των μαθητών με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό στο κέντρο του Ηρακλείου

Μια ιδιαίτερη συνάντηση είχε το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, στο πλαίσιο της αυτοψίας που πραγματοποιούσε στις εργασίες αποκατάστασης της ξύλινης επένδυσης της οροφής του προστώου της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Μια ομάδα μαθητών του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική εκδρομή στο κέντρο της πόλης, συνάντησε τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό και τον ενημέρωσε για τη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που διεξάγει, η οποία εντάσσει και το στοιχείο του πολιτισμού, της μνήμης και της ιστορίας μας. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία και με την ευκαιρία που του δόθηκε, ενημέρωσε τα παιδιά για μνημεία του Ηρακλείου που ενώ σήμερα θεωρούνται πλούτος της πόλης, όπως είναι η Βασιλική του Αγίου Μάρκου αλλά και τα Ενετικά Τείχη, έχουν κατά το παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για το αν έχουν καν θέση μέσα στην πόλη.
Όταν δε ενημερώθηκε ότι το πρόγραμμα αφορά και τα Τείχη, δεσμεύτηκε να συνδράμει και ο Δήμος Ηρακλείου παρέχοντας πρόσβαση σε περιοχές του Τείχους που παραμένουν απρόσιτες, ενισχύοντας έτσι το εξερευνητικό στοιχείο της δράσης των μαθητών.
Παράλληλα, τους προέτρεψε κατά την επίσκεψή τους στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης που ακολουθούσε στο πρόγραμμά τους, να μελετήσουν το ομοίωμα του Χάνδακα που υπάρχει στο Μουσείο, το οποίο δίνει πλήρη εικόνα τόσο ως προς το σύνολο του σπουδαίου αυτού οχυρωματικού έργου, όσο και της ρυμοτομίας της εποχής.