15 Ιουλίου, 2024

Η φράση που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας όταν είναι εκνευρισμένα

Μπορεί να έχουν επιστρέψει εκνευρισμένα από το σχολείο. Μπορεί να τους ζητήσαμε κάτι και να αντιδρούν πολύ συναισθηματικά. Μπορεί να έχουμε μια διαφωνία και να είναι αναστατωμένα. Τα παιδιά εκνευρίζονται και μαζί τους εκνευριζόμαστε κι εμείς και πολλές φορές καταλήγουμε να τσακωνόμαστε, να φωνάζουμε και να απομακρυνόμαστε.

Τα παιδιά -ειδικά τα μικρά παιδιά- δεν έχουν μάθει ακόμα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και περιμένουν από εμάς να δουν πώς αντιδράμε όταν είμαστε εκνευρισμένοι ή στεναχωρημένοι. Τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εμάς και νιώθουν ασφάλεια όταν βλέπουν ότι αντιδράμε με ψυχραιμία και ωριμότητα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Becky Kennedy, υπάρχει μια φράση που βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά να νιώσουν καλύτερα όταν είναι εκνευρισμένα. Μια φράση που μας επιτρέπει να συνδεθούμε μαζί τους αλλά και βοηθάει τα ίδια να νιώσουν ότι τα συναισθήματά τους έχουν αξία, αλλά και τα ίδια είναι πολύ σημαντικά για εμάς.

Αυτό που συμβουλεύει τους γονείς είναι να ζητήσουν στα παιδιά τους να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει και μετά με ηρεμία να τους πουν “σε ευχαριστώ που μου το είπες, είναι πολύ σημαντικό για μένα“. Αυτή η φράση τους δείχνει ότι είναι ασφαλές να μας μιλούν και πώς δεχόμαστε τα συναισθήματά τους αλλά και τα ίδια με αυτά τα συναισθήματα ακριβώς όπως είναι. Έτσι μαθαίνουν να μην φοβούνται το συναίσθημα -ακόμα κι αν είναι αρνητικό- να το εκφράζουν αλλά και να το διαχειρίζονται σταδιακά.

ourlife.gr