24 Απριλίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Facebook και Instagram – Ο λόγος

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιρλανδίας αποφάσισε το «πάγωμα» της αποστολής προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών της πλατφόρμας προς τις ΗΠΑ.
 
Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα έκλεινε πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών του Facebook και του Instagram.

Σύμφωνα με την Politico, το σχέδιο απόφασης της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής «πατάει» στο τελευταίο νομικό μέσο της Meta, για τη μεταφορά μεγάλων τμημάτων προσωπικών δεδομένων στις Η.Π.Α., μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών μαχών μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και των Ευρωπαίων ακτιβιστών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

 «Εάν δεν υιοθετηθεί ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα SCC ή να στηριζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη», ανέφερε η Meta σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης ενός νέου κειμένου μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε εταιρείες, όπως τη Meta να συνεχίσουν την αποστολή δεδομένων ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο συμφώνησαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα «ψιλά γράμματα» έχουν σταματήσει και είναι απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του 2022.

madata.gr